Pe modelul devean, Ridzi cere preluarea distribuției agentului termic de către CEH
Pe modelul devean, unde distribuția agentului termic a fost preluată de termocentrala de la Mintia, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani solicită oficialilor Complexului Energetic Hunedoara ca aceeași măsură să fie luată și în ceea ce privește termoficarea din Petroșani. Singura soluție identificată pentru ca oamenii să aibă căldură este reluarea unei licitații pentru preluarea distribuției agentului termic de către CEH. O astfel de variantă a mai fost încercată și în urmă cu vreo trei ani, însă fără rezultat. În acest sens, a fost înaintă o adresă celor de la CEH, în care reprezentanții unității administrativ-teritoriale își reafirmă poziția în ceea ce privește furnizarea agentului termic către cei 2200 de abonați existenți în momentul de față.
“Așa cum a anunțat administratorul judiciar al SC Termoficare SA acum o lună, nu va mai furniza agent termic societatea noastră care este în insolvență căreia i-a fost cerut falimentul. Administratorul judiciar și-a exprimat opinia că SC Termoficare SA nu va mai putea furniza agent termic în sistem centralizat. Am făcut o adresă către CEH prin care ne reafirmăm dorința de a furniza agent termic în sistem centralizat celor 2200 de consumatori. Soluția pe care noi o vedem este ca CEH să preia distribuția agentului termic, acolo unde Mintia a preluat și distribuirea agentului termic. Ar fi cea mai simplă variantă și din punct de vedere juridic, ar fi cea mai bună variantă și pentru consumatori că s-ar elimina din acest circuit financiar un TVA și costurile de operare pe care le are operatorul SC Termoficare, dar cel mai important cost care s-ar elimina ar fi costul acelor pierderi tehnologice care se înregistrează de la intrarea în oraș până la distribuiția în punctele termice, agent termic care nu poate fi facturat populației și care a rămas în sarcina SC Termoficare SA. Soluția nu este nouă, însă există exemple la Deva și Craiova, care funcționează, și care cred că ar fi o soluție pentru abonații de la Petroșani și Vulcan, și ar fi avantaje și din punct de vedere al costurilor, dar și din punctul de vedere al Complexului Energetic care poate să furnizeze acest agent termic, un produs rezidual care le aduce niște beneficii prin acele certificate verzi pe care le primesc”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Edilul din Petroșani consideră că procedura s-ar putea finaliza într-un termen de două, cel mult trei luni. Există un acord verbal al celor din Consiliul de Administrație al CEH în ceea ce privește acest subiect.
“Maxim în termen de 60-90 de zile această procedură poate fi făcută. Am dat în lucru la compartimentul de achziții publice să reluăm scoaterea la licitație a acestui serviciu. A mai fost scos acum doi ani de zile, dar atunci CEH nu a primit aprobarea Consiliului de Administrație. Oficialii CEH s-au arătat deschiși la o astfel de soluție, o analizează, nu resping această idee. În acest moment, eu văd asta singura soluție pentru a mai putea furniza agent termic în sistem centralizat”, a mai subliniat sursa citată.
Pentru că situația este incertă, abonații societății de termoficare din Petroșani sunt sfătuiți să se branșeze și la alte surse alternative de încălzire. Societatea de termoficare din Petroșani are pierderi de peste 66 de milioane de lei. În data de 17 ianuarie 2011 a fost deschisă procedura generală de insolvență, iar în 18 septembrie 2012 s-a aprobat planul de reorganizare. Nu s-a găsit nicio soluție viabilă pentru redresarea societății de termoficare. Împotriva rău-platnicilor singura măsură care s-a luat a fost executarea silită, debranșarea fiind imposibilă în momentul furnizării agentului termic. Societatea de termoficare din Petroșani are datorii de peste 60 de milioane de lei către Complexul Energetic Hunedoara. Din cele 60.979.993 lei, societatea datorează suma de 37.737.013 pentru agentul termic livrat de către CEH, iar alte 23.242.980 sunt penalitățile aplicate.
Monika BACIU