Pe aripile muzicii: Hunedoara ar putea avea o „replică” a prestigiosului concert de muzică de Anul Nou de la Viena!
„Fabulos! Fabulos! A fost minunat! Nu am cuvinte!”. Acestea au fost reacţiile hunedorenilor la finalul seriei de concerte din cadrul proiectului cultural „Stradivarius Music Nights by the Castle”. Simona și Alexandru Robert Dobondi au revenit, astfel, ca organizatori pentru trei zile de poveste la Castelul Corvinilor. Muzică de cea mai bună calitate și cea mai bună vioară din lume: un Stradivarius, la care ar fi cântat însuși Niccolo Pagannini, pe fundalul splendid al celui mai mare castel medieval din Europa de Sud-Est. Într-un aer cald, cu adieri dulci de toamnă, câteva sute de hunedoreni s-au lăsat putraţi pe aripile diafane ale muzicii. Organizatorii anunță acum că vor relua, la anul, proiectul cultural.
Mai mult, ei adaugă că intenţionează să organizeze, la Hunedoara, o replică a prestigiosului concert de muzică de Anul Nou, de la Viena. „Avem câteva posibilități de a reveni în luna ianuarie, poate chiar într-un concert de An Nou, dar, cu siguranţă, acest festival va avea loc şi anul viitor. Sunt convins că publicul din Hunedoara, atât de cald – un public extraordinar, incredibil, se va bucura de muzica noastră!”, anunţă muzicianul Răzvan Stoica, declarat de critica muzicală internaţională, cel mai bun violonist sub 28 de ani! Cunoscut pentru „virtuozitatea sa, pasiunea şi superba interpretare”, despre el „Meunsteriche Zeitung” scria: „Va deveni unul dintre cei mai mari violonişti ai generaţiei sale!”
Doi copii geniali ai muzicii
Hunedorenii veniţi la Stradivarius Music Nights by the Castle au avut privilegiul de a asculta nu doar un violonist de excepţie, ci şi o vioară Stradivarius din 1729. Vioara a fost câştigată în cadrul unei competiţii desfăşurată la Salzburg în 2009, în faţa altor 170 de contracandidaţi!
Răzvan Stoica este câştigător al premiului New Talent Bratislava 2013 şi al titlului de “Cel mai bun violonist sub 28 de ani”. El a cântat alături de sora lui, pianista Andreea Stoica. Tânăra, care a început studiul muzicii la cinci ani, a fost admisă, un an mai târziu, ca un copil minune la Conservatorul (Liceul) George Enescu din Capitală. La numai 12 ani, debutează ca solist concertist la Orchestra Bucureşti. Este absolventă a celebrului Royal Conservatory din Amsterdam şi concertează pe marile scene ale lumii.
„Au fost desăvârşiţi!”
„Ne dorim ca acest lucru frumos să se întâmple, din nou, la Hunedoara şi să transformăm poate nu concertul de 1 ianuarie, de la Viena, dar să putem face o replică de o valoare la fel de mare, poate în 2 sau 3 ianuarie, aşa cum a anunţat Răzvan. Ne dorim ca, pe lângă ei, să reuşim să aducem mulţi alţi artişti, români, în special, care locuiesc peste graniţe şi care sunt atât de cunoscuţi pe alte scene ale lumii! Ne dorim să aducem pianişti renumiţi, şi alte orchestre, şi alte camerate. Orice mare artist care ne poate bucura sufletele, cred că va fi un câştig pentru fiecare dintre noi!”, afirmă Simona Dobondi, care, alături de soţul său, Robert Dobondi, s-a ocupat de organizarea acestui festival. „Soţii Dobondi, nişte persoane minunate, ne-au atras aici, la Hunedoara, Deva, unde nu ajunsesem niciodată. Aveam poveşti din cărţi despre locurile de aici, dar faptul că am ajuns să şi cunoaştem oamenii, de foarte bună calitate, mi-a făcut o imensă plăcere! Aceste concerte ne sunt de mare folos, nu numai nouă, ci şi copiilor noştri. Ei trebuie să înţeleagă ce este bun, ce este frumos… Aceşti minunaţi artişti, care au o copilărie «pe instrumente» sau «pe voci», fac o muncă extraordinară şi au fost fabuloşi! Ne-au încântat sufletele, ni le-au dus şi ni le-au întors prin toată lumea! Au fost desăvârşiţi! Nu mai am cuvinte de laudă pentru ce s-a întâmplat”, spune Ana Zoe Panţir, soţia regretatului violonist Cornel Vasile Panţir.
„Cea mai bună vioară din lume!”
Artiştii au declarat, în repetate rânduri, că, pentru ei, emoţiile constructive sunt mai mari atunci când cântă în ţară: „Şi noi, şi publicul avem nişte compozitori fantastici! Ar fi păcat să nu-i promovăm!”, declară pianista Andreea Stoica.
Vioara pe care cântă Răzvan Stoica a aparţinut lui Heinrich Wilhelm Ernst, un contemporan cu Niccolo Pagannini. Se spune că Ernst ar fi luat o cameră la hotelul unde era cazat Niccolo Paganinni şi asculta ce studia Paganinni, pentru ca el să le copieze. Într-una din zile, Ernst s-a dus cu vioara la Paganinni, iar acesta ar fi cântat, o perioadă, pe ea. Până în anul 1.900 vioara a rămas în familia Ernst, ulterior fiind cumpărată de un donator anonim, cel care a şi donat această vioară la competiţia din Salzburg. „Aşa vioara a ajuns în posesia mea pentru opt ani. Este un privilegiu să cânţi pe o astfel de vioară, pentru că este, într-adevăr, cea mai bună vioară din lume”, spune Răzvan Stoica.
Muzicieni de excepţie pentru Hunedoara
Cel mai bine cotat violonist român al momentului, Răzvan Stoica, a revenit în județul Hunedoara, în cadrul proiectului Stradivarius Music Nights by the Castle, împreună cu Kamerata Stradivarius Orchestra Olanda şi alături de Duo Colompar & friends. Concertele Stradivarius Music Nights by the Castle au cuprins „4 Anotimpuri” de Antonio Vivaldi, „4 Anotimpuri” de Astor Piazzolla, clasic coffee & jazz, dar şi muzica lui Paganini, Pugnani/Kreisler, Piazzolla, Ciprian Porumbescu, Chopin, Bazzini. Kamerata Stradivarius Orchestra a fost înființată în 2010, în Olanda, cu ideea de a realiza un concert cu o formație flexibilă, fără un dirijor și s-a transformat rapid într-o orchestră de cameră de renume mondial. Membrii Kameratei sunt soliști remarcabili, care sunt recrutați și reconfirmați în urma unor examene anuale.
Kamerata Stradivarius cântă sub îndrumarea artistică a lui Răzvan Stoica. Ștefan Colompar provine dintr-o familie cu cinci generații de muzicieni. La vârsta de patru ani, îndrumat de propriul tată, a început studiul viorii. În prezent este artist, vioara I la Filarmonica din Timișoara. Ana-Maria Colompar s-a născut la Tg.-Jiu (Tismana) la 29 martie 1980 într-o familie de profesori, mari iubitori ai muzicii bune din acea vreme. Încă din liceu s-a afirmat, câștigând numeroase premii la diverse competiții și participând, în calitate de invitat, la recitaluri. În anul III de facultate a devenit profesoară de pian la Liceul de Muzică ”Ion Vidu” din Timișoara. În prezent, continuă activitatea didactică și, împreună cu soțul său Ștefan, alcătuiesc un duet de succes în lumea muzicii de cameră și coffee-concert. Proiectul cultural „Stradivarius Music Nights by the Castle”, organizat de Euromed Development, este susţinut de restaurantul WERK, copmania MicroMega, H Medical Clinic şi Avis 3000.
Ada BERARU