Patrimoniul etnografic hunedorean în lumina cercetărilor din România și Republica Moldova
”Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, au organizat în perioada 2-7 iunie 2019, Şcoala de vară <<Patrimoniul etnografic hunedorean în lumina cercetărilor din România și Republica Moldova>>.
Scopul acestei şcoli de vară a fost unul de cercetare etnografică şi de ştiinţele naturii, de extindere a relaţiilor interinstituţionale externe, de promovare a patrimoniului judeţului Hunedoara şi de schimb de informaţii şi practici muzeale.
Activităţile de cercetare s-au desfăşurat în arealul Bradului, Ţării Haţegului şi Ţinutului Pădurenilor, precum şi la sediul muzeului devean.
Specialiştii Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău – Secretar științific CS dr. Andrei Prohin, șef Secție etnografie CS dr. Dorina Onica, CS II dr. conf. Elena Șișcanu, CS II dr. Sergiu Pană, CS drd. Elena Reșetnic, CS dr. Natalia Grădinaru – şi cei ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane – CS I dr. Gherghina Boda, CS III dr. habil. Dumitru-Cătălin Rogojanu, Compartimentul de Cercetare și Documentare în Studii Culturale şi referent ştiinţific Dorin Cărăbeţ – au desfăşurat activităţi care au vizat îmbogăţirea cunoştinţelor de specialitate atât prin cercetarea de teren, cât şi prin schimbul de bune practici, extrem de util pentru specialiştii ambelor instituţii muzeale.
S-au realizat o serie vizite de lucru la monumentele istorice și naturale din județul Hunedoara: Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, Complexul de monumente de la Țebea, Muzeul Textilelor de la Băița, cetatea medievală Deva, Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Biserica de la Densuș, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Mănăstirea Prislop, satele din Ținutul Pădurenilor.
Rezultatele cercetăriilor s-au concretizat în studii de specialitate publicate în reviste de profil din România şi Republica Moldova” relatează cercetător științific I dr. habil. Gherghina BODA și cercetător științific III dr. habil. Dumitru-Cătălin ROGOJANU, Compartimentul de Cercetare și Documentare în Studii Culturale.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.
Secția de Marketing și Relații cu Publicul