Patimile lui Isus pe Drumul Crucii de la Petroșani

Dur, emoționant. Sunt doar două dintre cuvintele care caracterizează dramatizarea pusă în scenă de 70 de actori, care le-au oferit petroșănenilor un spectacol cu totul aparte. Dincolo de aspectul mercantil, de mâncare și băuturi, sărbătoarea Paștelui este despre smerenie, despre prețul enorm plătit de Isus pentru iertarea păcatelor. Dramatizarea de astăzi ne-a amintit despre faptul că Isus a fost bătut, batjocorit, răstignit. Drumul Crucii este o procesiune care a refăcut ultimele ore dinaintea crucificării Mântuitorului. Am stat de vorbă cu actorii. Isus, personajul principal, o apariție cutremurătoare.

“Emoția este destul de mare pentru că rolul pe care îl joc este un rol important, dar în acelașI timp emoția se manifestă față de cei din jur pentru că cei din jur privesc un act teatral, dar care te duce cu gândul în urmă cu 2000 de ani și îți aduce aminte de toate poveștile și este emoția de a transmite cât mai autentic rolul pe care îl interpretez”, ne spune Iulian Văcărean, actorul care îl interpretează pe Isus.

Scenele sunt de o duritate extremă. Sunt spectatori care cu greu își pot stăpâni emoțiile. De la procesul în care a fost judecat de Pilat din Pont și până la răstignirea pe Muntele Golgota, personajul lui Isus îi impresionează pe privitori. Rănile îi par reale.

“Cel mai mult mă marchează atunci când joc rolul. Am foarte puțin timp de a mă uita în ochii oamenilor șI observ că dintr-un lăuntru foarte adânc izvorăsc niște lacrimi pe care nu le-am văzut nici în momente de bucurie, de tristețe, nici de durere. Sunt lacrimi care vin dintr-o sinceritate șI dintr-o emoție șI dintr-un interior care probabil tot timpul l-a căutat pe Dumnezeu șI acest spectacol de teatru ne aduce aminte că în noi e o sămânță de Dumnezeu”, ne mai spune actorul.

Rolul lui Isus are influențe și în viața reală. Actorii din piesă încearcă să fie mai buni.

“Rolul te schimbă pe moment pentru că te lovești destul de tare de ciment șI chiar dacă facem asta de multă vreme, e un rol care te solicită. În acelașI timp, spiritual, te face să privești cu altfel de ochi șI cu altă emoție oamenii din jur. Oamenii sunt într-o continuă căutare de valoare șI de oameni care să îi inspire șI să îi ducă acolo unde găsesc câte ceva. Dincolo de rolul acesta încerc să fiu mai bun șI să îi inspire pe cei din jurul meu către o căutare mai frumoasă a binelui șI a faptelor bune”, a mai spus Iulian Văcărean.

Evadare din cotidian

Simona Albu a interpretat rolul Mariei Magdalena. Pentru Simona reprezentația este o evadare din cotidian.

“E o onoare pentru mine să fiu în rolul acesta. Mi se potrivește pentru că sunt mamă, însă, de trei fete. Îmi face foarte mult ceea ce fac. În fiecare an aleg să fac chestia asta ca să mă rup de tot cotidianul. Vreau să fiu aproape cu spiritul de aceste sărbători șI de aceea am ales să fac asta, să mă rup de spălat vase, geamuri șI gătit cozonaci. Așa aleg să îmi petrec Săptămâna Mare a Paștelui, de vreo 4 ani de zile, împreună cu familia, cu soțul și două dintre fete”, ne-a spus Simona Albu, cea care joacă rolul Mariei Magdalena.

Tristețe și bucurie. Sunt sentimente antagonice. Actorii care joacă în această reprezentație simt și trăiesc fiecare clipă la intensitate maximă.

E destul de greu să spun ce simt. După fiecare reprezentare mă simt secătuită, dar e o tristețe, dar șI o bucurie pe care nu o pot exprima. Știu că asta îmi dă viață: moartea șI învierea Lui. Acum, mare parte, drumul este despre ceea ce e greu șI tragic în personaj, dar finalul este apoteotic. Este chiar viață, este ceea ce ne dă viață. De asta sunt fericită că pot să mă smeresc în rolul acesta și pot să fiu aproape, să empatizez, să șterg rănile”,  a mai spus Simona Albu.

Paștele nu este despre iepuraș

Sărbătorile Pascale au căpătat, în ultimii ani, un aspect mercantile. Puțini sunt cei care își mai aduc aminte de încărcătura spirituală a acestui moment creștinesc. Asta vrea să scoată în evidență unul dintre “soldați”.

“Joc în rolul soldatului care îl răstignește pe Isus, care îl aduce pe Isus înaintea lui Pilat pentru a fi judecat și îi duce crucea și o pune în spate. Este un rol care implică șI provoacă multe emoții, dar ceea ce urmăresc eu este să aduc emoție oamenilor care aud șI văd scenariul care se derulează pe stradă. Oamenii trebuie să înțeleagă că sărbătoarea aceasta nu este iepuraș, ouă, cozonaci, ci sărbătoarea are ca temelie suferința șI dragostea”, spune Bogdan Marius, unul dintre soldații care îl prezintă pe Isus în fața lui Pilat.

“Evenimentul Drumul Crucii a început acum 14 ani în urmă, inițiat de artistul ceramist Dan Leș. Drumul Crucii este o punere în scenă a patimilor lui Hristos. Vrem să mergem chronologic vizavi de ceea ce prezintă evangheliile, judecata lui Isus în fața lui Pilat, în locul nostrum, condamnarea Lui, eliberarea lui Baraba, condamnarea lui Isus. După judecarea lui Isus în fața lui Pilat urmează drumul crucii, Via Dolorosa, care are mai multe opriri în care vrem să atragem atenția asupra suferințelor Domnului Isus Hristos pentru noi. Finalul este procesul răstignirii”, a spus Daniel Cociuba, organizator.

Pentru petroșăneni această dramatizare a fost o ocazie pentru a-și face o introspecție a trăirilor, a sentimentelor.

“Suntem într-o perioadă foarte importantă a creștinătății, suntem în Săptămâna Mare, iar ceea ce am văzut pentru prima dată, la Petroșani, cred că a lăsat în sufletul nostru o urmă plăcută și un moment de reflecție, de introspecție și ne va face să ne gândim la ceea ce pătimit Mântuitorul pentru noi toți”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Reconstituirea Drumului Crucii le-a amintit petroșănenilor de cele 14 opriri ale lui Iisus în drumul spre Golgota şi de răstignire. Mulţi dintre cei care au asistat au fost impresionaţi până la lacrimi.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *