Parlamentul European votează joi o rezoluţie ca răspuns la acordul Consiliului European pe bugetul multianual al UE 2021-2027
Parlamentul European va vota, joi la Bruxelles, o rezoluţie care reprezintă punctul de vedere al forului ca răspuns la acordul Consiliului European pe bugetul multianual al UE 2021-2027 şi Pachetul de Redresare economică. Rezoluţia este poziţia oficială a PE în negocierile finale pe buget cu reprezentanţii Consiliul. Votul final pe bugetul multianual va fi dat în plenul PE, a anunţat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.
„Astăzi (joi – n.r.) adoptăm rezoluţia Parlamentului European ca răspuns la acordul Consiliului European pe Bugetul Multianual al UE 2021 – 2027 şi Pachetul de Redresare. Eu am negociat în numele Grupului PPE această rezoluţie care va reprezenta poziţia oficială a Parlamentului European în negocierile finale pe buget cu Consiliul. Votul final pe bugetul multianual va fi dat în plenul Parlamentului European”, arată Siegfried Mureşan, într-un comunicat de presă.
Acesta prezintă şi elementele principale ale rezoluţiei PE:
„- Parlamentul European susţine în totalitate Pachetul de Redresare de 750 de miliarde de euro şi, implicit, cele peste 30 de miliarde de euro care sunt alocate României.
– Parlamentul European susţine alocările pentru politica de coeziune şi agricultură, adică toate sumele obţinute de preşedintele Klaus Iohannis pentru România în negocierile din Consiliul European.
– Cerem creşteri pe liniile bugetare care nu sunt alocate pe ţări, ci sunt alocate la nivelul întregii Uniuni Europene, şi care vizează politici ale viitorului: digitalizare, cercetare, inovare, bursele «Erasmus», apărare, securitate şi protejarea frontierelor. Aceste proiecte sunt importante pentru Europa, în ansamblul ei, ca atare sunt importante şi pentru România.
– Cerem întărirea mecanismului privind corelarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Consiliul European a făcut un prim pas foarte bun aducând în discuţie un astfel de mecanism.
– Noi, Parlamentul European, venim cu o propunere concretă privind întărirea acestui mecanism. Mai exact, Parlamentul doreşte ca mecanismul să se activeze automat faţă de o ţară membră suspectă că ar fi încălcat statul de drept, atât timp cât nu există o majoritate calificată în Consiliu care să se opună activării acestui mecanism”, potrivit eurodeputatului PNL.
La dezbaterile de joi din Parlamentul European au vorbit preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen care au prezentat rezultatul negocierilor şi modul distribuirii celor 1,85 trilioane euro pentru redresarea economică, a anunţat europarlamentarul PMP Eugen Tomac, joi pe Facebook.
Potrivit agendei afişate pe site-ul Parlamentului European, joi dimineaţa, până la 13.30, ora României, au loc dezbaterile în plen, prima sesiune de vot se desfăşoară tot în prima parte a zilei, rezultatele fiind anunţate la 14.30, ora României.
O a doua sesiune de vot va avea loc între orele 15.30 – 16.45, orele României, iar rezultatele finale vor fi anunţate la 18.30, tot ora României.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi dimineaţă, după ce liderii UE au ajuns la un acord pe tema pachetului de relansare economică post-coronavirus, că România a obţinut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro.
Suma va fi folosită pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice, dar o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică, a explicat şeful statului.
Iohannis a mai spus, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că planul pentru atragerea fondurilor europene care sunt alocate României în exerciţiunil bugetar 2021 – 2027 este ca şi finalizat, lucrându-se la ultimele finisaje. Şeful statului afirmă că trebuie ”un plan solid, bun, aplicabil”, care să fie gata la timp pentru ca, de data aceasta, să fim pregătiţi de atragerea tuturor fondurilor europene.
news.ro