Parcul Național Retezat, un exemplu de protejare a ecosistemelor forestiere
Parcul Național Retezat vă invită să descoperiți habitatele forestiere de interes comunitar de pe teritoriul parcului pe website-ul retezat.ro.
„Luna Pădurii”, un eveniment important care se desfășoară anual între 15 martie și 15 aprilie, având scopul de a atrage atenția asupra importanței pădurilor pentru echilibrul ecologic și de a sublinia necesitatea protejării acestora. Această inițiativă, cu rădăcini în Statele Unite ale Americii, unde a fost marcată pentru prima dată în 1872 sub numele de „Sărbătoarea sădirii arborelui”, a fost adoptată și în România în anul 1902, la inițiativa lui Spiru Haret, ministrul Cultelor și Instrucției Publice.Parcul Național Retezat, un veritabil tezaur natural, se remarcă printr-o suprafață forestieră de aproximativ 20.500 ha, care reprezintă 53% din întreaga arie protejată.
Aici, biodiversitatea este deosebită, regăsindu-se specii de arbori precum fagul, molidul, bradul și paltinul, dar și specii rare, precum zâmbrul, care este considerat simbol al Munților Carpați. Pe parcursul lunii martie-aprilie, Parcul va organiza diverse activități de informare și educație ecologică pentru publicul larg, punând accent pe protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine, care acoperă aproximativ 3.500 ha din suprafața acestora.
Aceste păduri, cu vârste de sute de ani, constituie nu doar o valoare naturală, dar și un pilon esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, pe teritoriul parcului, sunt prezente ecosisteme forestiere unice, cum ar fi cele din Retezatul Mic, unde condițiile specifice de mediu au favorizat dezvoltarea unor tipuri de păduri cu caracteristici distincte.
„Luna Pădurii” în Parcul Național Retezat reprezintă un moment important pentru conștientizarea publicului cu privire la rolul esențial al pădurilor în menținerea biodiversității și a echilibrului climatic.De asemenea, este un prilej de a susține eforturile Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care administrează parcul și care se află în prima linie a protecției și conservării acestora. În acest context, educația ecologică rămâne un pilon de bază pentru protejarea mediului înconjurător și pentru asigurarea unui viitor sustenabil.
Monika BACIU