Pandemia aplică o corecție pieței imobiliare. Evoluția recentă a prețurilor

Specialiştii estimează o corecţie medie între 5 şi 10% a preţului pentru apartamente, în România, în funcţie de piaţă/oraş, iar pe segmentul de închirieri, 28% dintre cei chestionaţi în cadrul unui studiu despre impactul Covid-19 în piaţa imobiliară estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban, potrivit RE/MAX România, parte din grupul mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment.

Compania a prezentat rezultatele unui studiu despre impactul Covid-19 în piaţa imobiliară, realizat de companie la nivel european. Printre cele mai importante concluzii se numără: corecţii de preţ pe segmentul vânzări, scăderi de preţ pe închirieri, precum şi o uşoară scădere a volumului tranzacţiilor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. Jumătate dintre participanţii la studiu au o experienţă de minimum trei ani în cadrul agenţiilor RE/MAX.

În România, specialiştii estimează o corecţie medie la nivel naţional între 5 şi 10% a preţului la apartamente.

„La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialişti estimează scăderi ale preţurilor între 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, care prezic o creştere între 2-5% a preţului la case. În România, la nivel naţional, specialiştii estimează o corecţie medie între 5 şi 10% a preţului pentru apartamente, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş”, arată RE/MAX România.

Pe segmentul închirieri, respondenţii prezic o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţie comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenţi estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban.

De asemenea, peste 40% dintre respondenţi estimează o stagnare sau o uşoara scădere a volumului de tranzacţii imobiliare în România.

„În ceea ce ţine de volumul tranzacţiilor, specialiştii estimează o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi”, mai arată compania.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanţii la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât şi de achiziţii. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacţiilor pe segmentul proprietăţi pentru investiţii.

Potrivit rezultatelor obţinute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacţii se numără rata ridicată a şomajului şi incertitudinea generală, respectiv nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor.


În România, RE/MAX este cea mai mare reţea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de  agenţi imobiliari, având, în prezent, peste 50 de francize şi peste 500 de membri. Planul de extindere la nivel naţional al RE/MAX România vizează, până în 2023, 110 birouri francizate şi peste 1.000 de agenţi imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 125.000 de agenţi afiliaţi, în 8.000 de birouri, aflate în circa 110 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 40 de ţări, cu peste 2.000 birouri şi 26.000 de agenţi.

 

news.ro

Foto: Inquam Photos / Tudor C Costache/ Orasul Cluj văzut de pe Dealul Feleacului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *