HUNEDOARA: Pagube de peste 600.000 de lei după furtuna de duminică seara
Furtuna de duminică care a măturat judeţul a făcut pagube considerabile. Autorităţile hunedorene au definitivat evaluarea pagubelor la instituţiile publice. Peste 600.000 de lei sunt ceruţi acum de la bugetul de stat pentru a acoperi refacerea acoperişurilor şi a stricăciunilor cauzate de ploaie la şcoli, dispensare, biblioteci sau la clădirile primăriilor
Oficialii hunedoreni s-au mobilizat după furtuna de duminică. Prefectul a dispus constituirea unei comisii judeţene de evaluare a pagubelor, care a cerut datele din teritoriu, dar a şi verificat veridicitatea informaţiilor transmise.
,,Conform ordinului prefectului 244/2017, s-a dispus constituirea unei comisii de evaluare a pagubelor, iar luni s-a trecut la treabă. La nivelul unităţilor administrativ teritoriale s-au format nişte comisii de evaluare locală. Peste acestea s-au dus marţi pentru a verifica şi valida datele trimise comisia judeţeană formată din ISU, cei de la Inspectortatul de Stat pentru Construcţii şi cei de la Sistemul de Gospodărire al Apelor”, spune subprefectul Dorel Bretean.
Centralizarea datelor a fost finalizată marţi, zi în care a fost transmisă la Bucureşti şi o propunere de Hotărâre de Guvern către Ministerul Dezvoltării, cu sumele necesare refacerii clădirilor publice.
„La această oră, vorbim doar despre unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora au avut de suferit instituţiile publice. Lista începe cu municipiul reşedinţă de judeţ, Deva, şi continuă cu comunele Baia de Criş, Bulzeştii de Sus, Crişcior, Hărău, Lăpugiu de Jos, Şoimuş şi Vaţa de Jos”, precizează suprefectul.
În judeţ au fost afectate aproape 30 de clădiri care găzduiesc şcoli, cămine culturale, biblioteci, dispensare, sedii de primării sau de poliţie. La acestea se adaugă şi şapte biserici. În total, valoarea pagubelor produse la instituţiile publice este de 611.669 lei.
„Cea mai mare pagubă a fost produsă în Deva, dată fiind şi mărimea construcţiilor existente aici. Cel mai mult a avut de suferit Liceul Tehnologic Grigore Moisil care are nevoie de 550 de mii de lei pentru a reface acoperişul”, arată Dorel Bretean.
Şi tot la Deva 8.000 de lei se solicită şi pentru clădirea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. La Şoimuş, pagubele la sediul primăriei au fost evaluate la 4.600 de lei, în timp ce, în satul Lăsău, din comuna Lăpugiu de Jos, căminul cultural are nevoie de 16.400 de lei. Cele mai multe obiective publice afectate sunt în comunele Hărău şi Vaţa de Jos. Autorităţile hunedorene speră acum ca sumele necesare pentru refacerea obiectivelor afectate de furtuna din data de 17 septembrie să fie alocate de la bugetul de stat, iar banii să ajungă cât mai rapid în teritoriu.
Laura OANĂ