Pacienţii cu hepatita C au asigurat tratamentul până la sfârșitul lunii, dar Ministerul Sănătății nu a finalizat negocierea pentru noul contract

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România cere CNAS şi Ministerului Sănătăţii să precizeze în ce stadiu sunt negocierile pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C, având în vedere că cel actual se încheie în 31 august. Astfel, ar putea să apară o pauză până la începerea noului contract. „O posibilă întârziere nu afectează cu nimic pacienţii aflaţi deja în tratament sau pe cei care vor intra până la 31 august în program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate după această dată. Ele nu vor intra imediat pe tratament dacă programul nu se va relua de la 1 septembrie”, precizează Asociaţia.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităţilor competente (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii) să precizeze stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C.

Reprezentanţii asociaţiei spun că actualul contract se încheie în 31 august, iar, din informaţiile asociaţiei, dezbaterile publice pentru viitorul contract încă nu au început, astfel că este foarte probabil să existe o perioadă de pauză între cele două programe.

„Primim foarte multe solicitări din partea pacienţilor îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu viitorul program şi de aceea dorim să facem câteva precizări. Mai întâi, o posibilă întrâziere nu afectează cu nimic pacienţii aflaţi deja în tratament sau pe cei care vor intra până la 31 august în program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate după această dată. Ele nu vor intra imediat pe tratament dacă programul nu se va relua de la 1 septembrie. Sperăm însă că situaţia se va clarifica în cel mai scurt timp posibil. Vestea bună este că, pentru prima dată, vor avea acces la terapii toţi pacienţii diagnosticaţi indiferent de stadiul bolii”, declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO, citată într-un comunciat de presă transmis marţi.

Conform declaraţiilor reprezentanţiilor Ministerului Sănătăţii şi CNAS din luna iulie, începând cu noul contract, vor primi tratament şi pacienţii care au gradul de fibroză F0, copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani şi pacienţii care nu au răspuns la tratament cu terapiile cu antivirale cu acţiune directă. De asemenea, va creşte şi numărul pacienţilor care vor intra în tratament.

„Programul cu interferon free şi noile condiţii anunţate fac din România un model de bune practici în regiune. Cu atât mai mult este regretabil faptul că nu se găsesc soluţii pentru ca acest contract să se se desfăşoare fără întreruperi, iar pacienţii să nu se mai îngrijoreze din cauza lipsei de predictibilitate”, a adăugat Marinela Debu.

viewscnt

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *