Ornitoza

Am ales acest subiect, deoarece mulți dintre noi sunt iubitori de animale sau păsări de companie, fără să știm că, uneori, aceste mici vietăți pot să transmită boli deosebit de periculoase, printre care și ornitoza.

Ornitoza este o boală infecțioasă și contagioasă, produsă de CHLAMYDIA PSITTACI, un microroganism transmis la om de la păsări, caracterizată clinic printr-o pneumonie nespecifică, însoțită de semne și simptome generale de intensitate variabilă.

Termenul de ornitoză are o sferă largă, cuprinzând și psitacoza, ca formă de boală transmisă la om de la papagali. Prima observație asupra ornitozei a fost făcută in secolul 19, la Paris, cu ocazia unei epidemii de pneumonie severă apărută la contactul unor papagali recent importați. Termenul de psitacoză se referă strict la boala transmisă de la papagali.

Și în țara noastră s-au descoperit astfel de cazuri. În ultimii ani, ornitoza continuă să rămână în atenția cadrelor medicale, din cauza persistenței rezervorului de Chlamydia psittaci  la peste 130 de păsări și identificării unei tulpini cu transmitere interumană.

Ornitoza este o zoonoză, cu răspîndire universală. Migrațiile păsărilor călătoare, comerțul cu păsări exotice, cântătoare, au contribuit la răspândirea agentului ornitozic în toate continentele. În țara noastră au fost descrise cazuri sporadice și focare de epidemii restrânse, provocate de focare ornitozice la rațe, porumbei, canari, curcani etc. Ornitoza are caracter de boală profesională, afectând personalul din fermele de păsări, dacă nu se supraveghează atent starea de portaj de germeni patogeni la aceste animale.

Există și infecții subclinice (fără manifestare simptomatică) la multe persoane care lucrează în aceste ferme. S-a dovedit că aceștia au anticorpi față de chlamydia psittaci,deși nu făcuseră boala în mod evident.

Sursa de infecție se află în primul rând la păsări (peste 130 de specii sălbatice sau domestice). Crescătoriile de porumbei pot fi infectate în proporție de 40-80%, ca și crescătoriile de rațe și curci. Păsările pot fi aparent sănătoase, deși sunt purtătoare ale acestui agent patogen.

Transmiterea se face aerogen, prin secrețiile nazale, spută sau materiile fecale eliminate de păsări și mamiferele infectate și răspândite în natură, în stare uscată. Transmiterea ornitozei de la omul bolnav este posibilă, dar foarte rară. Tulpina TWAR a acestui agent patogen este transmisă direct de la om la om, fără intervenția unui rezervor aviar.

Contagiozitatea infecției este foarte mare, durata depinzând de persistența stării de purtător și de durata conservării agentului patogen în mediul extern.

Receptivitatea omului este maximă, la orice vârstă. Apare mai frecvent la adult, la copil fiind mai greu diagnosticată. Imunitatea după boală este scurtă (deci nu definitivă!!!!), reîmbolnăvirile sunt frecvente, mai ales dacă s-a efectuat un tratament precoce cu antibiotice.

Tablou clinic

Incubația este de 6-15 zile. Debutul bolii este de obicei brusc, prin frisoane, febră înaltă, cefalee, dureri musculare, astenie marcată. Uneori poate fi un debut mai puțin sever, atipic.

Perioada de febră este înaltă, cu mici variații zilnice.

Domină afectarea plămînului, prin tuse iritativă, chinuitoare, uneori cu spută sanghinolentă. Junghiul poate să apară, supărător. Radiologic este un aspect de pneumonie atipică, sugestivă prin aspectul radiologic de geam mat!

În formele severe apar tahicardie, dispnee, insomnii, alterarea stării generale, uneori cu delir (simptome de encefalită). Pot să apară afectări ale aparatului digestiv, cu greață, vărsături, hepatomegalie. Boala poate să dureze 2-3 săptămîni, uneori cu recăderi.

Complicații: pleurezie, miocardită, otită, parotidită, bronșiectazie.

Diagnosticul este confirmat prin teste specifice de laborator. Aspectul epidemiologic descris mai sus orientează diagnosticul.

Pronosticul. În general, sunt forme de boală medii și severe, acestea din urmă la persoanele vârstnice, cu patologii cronice asociate. Fără tratament cu antibiotice, mortalitatea ajunge până la 40%.

Tratament

Tetraciclinele reprezintă antibioticul de elecție, administrate pe o durată de minim10-14 zile. Tratamentul păsărilor infectate se face cu administrarea de tetraciclină în hrană pentru 30 de zile.

Profilaxia

Profilaxia necesită, ca în toate zoonozele, o perfectă cooperare între sectorul veterinar și cel sanitar uman. Măsurile care trebuie luate sunt:

-depistarea ornitozei la păsări și mamifere

-depistarea ornitozei la om

-declararea obligatorie a bolii și izolarea pacientului în spital

-măsuri de protecție a muncii pentru personalul din sectorul zootehnic

-sterilizarea păsărilor prețioase cu antibiotice

-carantinarea păsărilor importate

Dr. Carollina RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *