Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Principii directoare pentru programele de imunizare în timpul pandemiei
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a formulat câteva principii directoare pentru programele de imunizare în timpul pandemiei cu noul coronavirus pentru ţările europene, între care recomandă vaccinarea în maternităţi a nou-născuţilor, conform graficului naţional de imunizare, dar şi ca vaccinurile pneumococice şi antigripale să aibă prioritate pentru grupurile de populaţie vulnerabile.
La 19 martie 2020, 51 din 53 de ţări din regiunea europeană OMS au raportat cazuri confirmate de Covid-19. Fiecare dintre aceste ţări a iniţiat o serie de măsuri pentru atenuarea transmiterii SARS-CoV-2 şi reducerea impactului focarului asupra sistemelor de asistenţă medicală.
”În planificarea acestor măsuri, ar trebui să se acorde atenţia cuvenită reducerii la minimum a riscului excesiv de morbiditate şi mortalitate cauzată de bolile care pot fi prevenite prin vaccin care ar avea loc dacă serviciile de imunizare sunt perturbate. Orice perturbare a serviciilor de imunizare, chiar şi pentru perioade scurte, va genera creşterea numărului de persoane sensibile şi o probabilitate mai mare de focare pentru bolile ce pot fi prevenite prin vaccin”, arată raportul OMS.
Astfel de focare pot duce la decese cauzate de bolile ce pot fi prevenite prin vaccin şi o sarcină crescută pentru sistemele de sănătate deja împovărate de coronavirus.
„Serviciile de imunizare sunt o componentă esenţială a serviciilor de sănătate”, mai arată OMS.
Ministerul Sănătăţii este cel care trebuie să depună toate eforturile pentru a susţine, în mod echitabil, imunitatea ridicată a populaţiei, arată OMS în raport publicat pe 20 martie 2020.
Cele 7 principii esenţiale de care să se ţină cont la nivel de state în derularea programelor de imunizare în timpul pandemiei Covid-19, formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt:
1. Urmaţi orientările existente cu privire la măsurile de prevenire a infecţiilor cu Covid-19 în timpul sesiunilor de imunizare.
2. Prioritizaţi vaccinările din seria primară, în special pentru vaccinurile contra rujeolei sau rubeolă sau poliomielită şi alte vaccinuri combinate.
3. Evitaţi campaniile de vaccinare în masă până se rezolvă situaţia Covid-19.
4. Vaccinaţi nou-născuţii, conform graficului naţional de imunizare, în maternităţi.
5. Se acordă prioritate vaccinurilor pneumococice şi antigripale pentru grupurile de populaţie vulnerabile.
6. Amânaţi introducerea oricărui nou vaccin în programul naţional de imunizare.
7. Comunicaţi clar comunităţii şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii motivele pentru includerea imunizării ca unul dintre serviciile prioritare de sănătate în timpul pandemiei Covid-19 şi riscurile provocate de VPD şi beneficiile vaccinării.
news.ro