Ordonanța cârpelii, marca PSD-ALDE
Adoptarea acestei ordonanțe (OUG nr.91/2017) este o dovadă în plus a faptului că PNL a avut dreptate atunci când a semnalat gravele probleme pe care le creează adoptarea Legii salarizării. La dezbaterea moțiunii simple adresată Ministrului Muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu a mințit în fața plenului Camerei Deputaților spunându-ne că Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice este una bună, deși anterior a adoptat OUG nr.91/2017, care încearcă să corecteze o mică parte din problemele legii salarizării semnalate de numeroase instituții publice. Din păcate, bugetarii au simțit pe propria piele că majorarea a însemnat de fapt o scădere la salariu.
Mai mult, și angajații din mediul privat s-au trezit în februarie cu salariile tăiate ca urmare a ”revoluției fiscale”, și a artificiului mutării contribuțiilor de la angajator la angajat. Efectele sunt clare iar acest act normativ, pe lângă multe altele, vine să mai cârpească acolo unde s-a dovedit că Ministerul Muncii a greșit. Avem astfel măsura ”competenței” de care a dat dovadă Ministrul Muncii, care ne-a mințit încă o dată când a reafirmat că Legea salarizării nu a avut ca efect scăderea salariilor decât asupra unui procent nesemnificativ de angajați.
PNL a menționat încă de la dezbaterile de anul trecut că sistemul bugetar din România are nevoie de o lege corectă a salarizării unitare, care să fie în beneficiul nu doar al bugetarilor, ci al tuturor celor care intră în contact cu serviciile publice. O astfel de lege, o dată adoptată, trebuia să își producă efectele pe termen lung (cel puțin 10 ani), și nu să fie modificată la câteva luni. Ministerul Muncii se face responsabil de aruncarea în haos a sistemului bugetar. Este fără echivoc faptul că Legea salarizării s-a dovedit un eșec de marcă al actualei coaliții PSD-ALDE, care a dus la o dezechilibrare a politicilor salariale şi fiscale.
Trebuie avut în vedere că la votul din plenul Camerei Deputaților, Grupul PNL a votat împotriva adoptării acestui act normativ ținând cont de faptul că cele mai importante amendamente inițiate de PNL au fost respinse la dezbaterile din cadrul Comisiei pentru muncă. Astfel:
* Acordarea indemnizației privind sporul de doctorat în mod unitar, cu respectarea Deciziei nr. 794/2016 a Curții Constituționale.
* Aplicarea sporurilor pentru personalul din sănătate și asistență socială de la momentul publicării prin HG a Regulamentului de acordare elaborat de Ministerul Sănătății și nu de la 1 martie 2018.
* Introducerea posibilității cumulării în cazuri de posturi vacante și temporar vacante și pentru personalul didactic auxiliar, nu numai pentru cel aferent funcțiilor de predare.
* Introducerea prevederii ca, începând cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi nedidactic din unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, inclusiv unităţile conexe şi inspectoratele şcolare, să se majoreaze cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.
* Majorarea salariului de bază pentru personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură întrucât salariilor acestora au scăzut de la 1 ianuarie 2018.
Majoritatea PSD-ALDE a demonstrat, încă o dată, că nu este interesată să rezolve cu adevărat problemele din sistemul bugetar și să elimine discrepanțele din sistemul de salarizare, la muncă egală plată egală, ci doar să cârpească o lege prost redactată de la bun început.
Deputat Lucian HEIUȘ,
Președinte PNL Hunedoara