Opt miniştri propuși de Cabinetul Orban sunt aşteptaţi astăzi să răpundă în fața comisiilor din Parlament
Audierea candidaţilor propuşi pentru funcţii de ministru în Guvernul Orban în şedinţe comune ale comisiilor din Parlament începe marţi, la ora 9.00, opt miniştri fiind aşteptaţi să răspundă întrebărilor senatorilor şi deputaţilor în vederea obţinerii avizului. Ioan Marcel Boloş, candidat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene, este primul audiat.
Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, anunţa, luni, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite că s-a decis calendarul învestirii Guvernului Orban, iar audierile miniştrilor în comisii au fost programate marţi şi miercuri, începând cu ora 9.00.
„Am căutat să evităm încălecarea mai mutor comisii, iar pentru luni s-a decis, în unanimitate, ca luni la ora 14.00, să aibă loc şedinţele reunite pentru învestitura Guvernului”, spunea Teodor Meleşcanu.
Astfel, pe ordinea de zi postată pe site-ul Camerei Deputaţilor este trecută şedinţa Comisiilor pentru afaceri europene, unde de la ora 9.00 este audiat Ioan Marcel Boros, candidat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene.
În şedinţa Comisiei pentru sănătate şi familie, care începe la ora 10.00, este programat dr. Victor Sebastian Costache, candidat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, în timp ce Vasile-Florin Cîţu, candidatul propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, este audiat în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, începând cu ora 11.00.
Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă figurează, de la ora 12.00, audierea lui Bogdan Gheorghiu, candidat pentru funcţia de ministru al Culturii.
De la ora 13:00 are loc audierea lui Nicolae Ciucă, propus la Apărare, iar la ora 14:00 este programată audierea lui Marcel Vela, propus la Interne,
Miniştrii propuşi la Agricultură şi Mediu, Adrian Oros şi Costel Alexe,sunt aşteptaţi la comisiile de specialitate de la ora 15:00.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, anunţa că a semnat acorduri şi înţelegeri cu grupul minorităţilor naţionale, cu PMP, USR, UDMR şi ALDE, având sprijinul pentru învestirea Guvernului. „Numeric, astăzi am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă pentru situaţiile în care apar absenţe neaşteptate”, spunea el.
El adăuga că are încredere în miniştrii propuşi.
Pe de altă parte, Ludovic Orban anticipa că PSD va încerca să-i încurce pe miniştrii propuşi de PNL la dezbaterile din comisii, dar spunae că, în situaţia în care unii miniştri primesc aviz negativ, nu va ţine cont de acest lucru.
„Cu siguranţă, PSD o să încerce să-i încurce pe candidaţii noştri la funcţia de ministru, ei au majoritate împreună cu Pro România, în jumătate din comisii. Acolo nu cred că va conta pregătirea, priceperea, calitatea soluţiilor. Pur şi simplu, va fi un vot politic. Eu am încredere că se vor prezenta la un nivel ridicat, că vor avea capacitatea să dea răspunsuri potrivite la toate întrebările care li se pun. Sunt oameni pregătiţi să conducă ministerele”, declara Ludovic Orban, la Digi24.
Întrebat ce va face dacă unii miniştri PNL vor primi aviz negativ în comisii, Orban spunea că nu va ţine cont de acest lucru, sugerând că PNL nu va face alte propuneri.
„Ar fi culmea să ţin cont de votul parlamentarilor PSD care au votat ca înecaţii toate prostiile, toţi miniştrii puşi de PSD, toţi analfabeţii funcţionali care au ajuns în funcţii. Ar fi culmea să ţin cont de votul pe care îl dau parlamentarii PSD”, spunea Orban.