OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol au ajuns la un acord final, după negocieri maraton

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol au ajuns duminică la un acord final pentru o reducere record a producţiei de petrol, echivalentă cu 10% din producţia globală, pentru a susţine preţurile în contextul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a covenit să reducă livrările de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi, în perioada mai-iunie, după patru zile de negocieri maraton şi la presiunea preşedintelui american Donald Trump.

Două surse din cadrul OPEC+ au spus că acordul a fost încheiat într-o videoconferinţă organizată duminică, iar acordul a fost confirmat de un comunicat al Ministerului Energiei din Kaahstan.

Ţările participante vor relaxa treptat restricţiile de producţie pe parcursul a doi ani, până în 2022.

Trump a avertizat că în lipsa unui acord va impune tarife pentru importurile de petrol şi alte măsuri.

OPEC+ a anunţat că doreşte ca şi alţi producători de petrol din afara grupului, cum ar fi Statele Unite, Canada, Brazilia şi Norvegia, să reducă livrările cu 5 milioane de barili pe zi, respectiv 5% din producţia mondială.

Canada şi Norvegia au semnalat disponibilitarea de a face acest lucru, iar Statele Unite, unde legislaţia nu permite să ia măsuri de acest timp, a anunţat că producţia va scădea semnificativ în acest an, din cauza preţurilor mici.

Semnarea acordului OPEC+ a fost amânată începând de joi din cauza refuzului Mexicului de a opera reducerea de producţie care îi revenea.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat vineri că preşedintele Trump s-a oferit ca Statele Unite să facă reducerea de producţie în numele Mexicului.

Trump a spus că Washingtonul va ajuta Mexicul prin preluarea unei părţi din această povară, urmând să fie despăgubit ulterior.

Cererea de petrol la nivel global arr fi scăzut cu o treime, potrivit estimărilor, 3 miliarde de oameni fiind blocaţi în locuinţe din cazua epidemiei de coronavirus.

Reducerea livrărilor de petrol cu 15% ar putea fi însă insuficientă pentru a opri declinul cotaţiilor, potrivit estimărilor făcute săptămţna trecută de băncile Goldman Sachs şi UBS, care au prognozat că preţurile vor reveni la 20 de dolari pe baril, de la nivelul actual de 32 de dolari pe baril şi de la nivelul de 70 de dolari consemnat la începutul acestui an.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *