2 comentarii la „Obiceiuri și tradiții la Berthelot

  • 15 septembrie 2018 la 1:56
    Permalink

    Întemeierea localităţii General Berthelot se pierde în negura timpului, vatra satului se afla în locul numit Obrejii, unde se găsesc şi astăzi urme de ceramică veche, precum şi urmele unui cimitir vechi. Denumirea veche a satului a fost „Fărcădinul de Jos”, referitor la provenienţa acestei denumiri există mai multe ipoteze: derivarea de la „furci caudine”, folosite de către romani pentru pedepsirea populaţiei autohtone, care opunea rezistenţă procesului de colonizare. O altă ipoteză presupune că denumirea de „Fărcădin” ar fi fost împrumutată de la o familie de grăniceri – Farcaş, stabilită în aceste locuri. Prin anul 1464 erau două sate: Fărcădinul de Sus (azi Fărcădin) şi Fărcădinul de Jos (azi General Berthelot), fiecare dintre acestea fiind proprietatea a câte unui frate din familia Farkadini. Până în 1515 localitatea a fost stăpânită de familia Farkadin şi de succesorii săi, stăpânire întărită de regele Matei Corvin în 1464. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1411 sub denumirea de Farkadin.
    Henri Mathias Berthelot
    În cursul istoriei satul a avut numeroase variante grafice ale denumirii, cum ar fi – Farkadin, Farkadyn, Alsofarkadyn, Pathakyfarkadyn, Ohab alio nomine Alsofarkadyn, Farkadyen, Also-Farkedyn, Also-Farkadin, Ferkedynugyinzsosz, Ferkegyinu şi în anul 1854 Also-Farkadin (Fărcădinul de Jos). Din 1854 satul a purtat numele de Fărcădinul de Jos până în anul 1923 când a primit denumirea de Berthelot. Această denumire i-a fost dată în cinstea generalului francez Henri Mathias Berthelot care a fost şeful Misiunii militare franceze în ţara noastră în timpul Primului Război Mondial şi a fost declarat cetăţean de onoare al României şi împroprietărit cu ferma de stat din Fărcădinul de Jos. În anul decesului său 1927, Generalul Berthelot a lăsat prin testament moşia sa Academiei Române, cu obligaţia ca aceasta, din veniturile realizate, să acorde burse pentru perfecţionarea în arta militară, la Academia din Nancy – Franţa, celor mai buni absolvenţi ai Şcolii militare de ofiţeri din Bucureşti. Din păcate, conacul, aflat în administrarea Academiei Române, se degradează pe zi ce trece.
    De la instalarea regimului comunist satul a purtat denumirea Unirea până în anul 2001, an în care s-a revenit la denumirea de astăzi General Berthelot. Fărcădin a avut aceeaşi desfăşurare istorică ca şi satul General Berthelot. Acest sat s-a numit la început Fărcădinul de Sus, fiind format din 20 de familii, şi a fost proprietatea unuia dintre fraţii din familia Farkadini. Odată cu schimbarea denumirii satului Fărcădinul de Jos în denumirea Berthelot, şi satul Fărcădinul de Sus şi-a luat denumirea de Fărcădin.

    Răspunde
  • 15 septembrie 2018 la 2:08
    Permalink

    . „Sunteţi mai român decât românii!”, i-a spus într-o zi Gurko lui Berthelot.
    În realitate, Berthelot nu era mai român decât românii, ci, prin acţiunea sa susţinea cu energie interesele franceze”.Implicarea generalului Berthelot şi a colaboratorilor săi în procesele de reorganizare ale armatei a avut, în prima jumătate a anului 1917, rezultate remarcabile. Sub îndrumarea şi supravegherea atentă a generalului francez au fost reconstituite marile unităţi ale armatei române, au fost organizate centrele de insurecţie şi şcolile militare, soldaţii francezi oferind sprijin active și substanţial acestor activităţi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *