O pereche de tigri, noii veniţi la Zoo Hunedoara

Cei doi tigri sunt o pereche reuşită. Sunt frumoşi, impozanţi şi par să se fi adaptat bine la Grădina Zoologică din Hunedoara. Nu sunt deloc deranjaţi de temperaturile mai scăzute din ultimele zile, dar momentele însorite sunt preferatele lor când se întind în stratul bogat şi privesc leneş la vecinii lor, leii.

Tigrii au ajuns la Hunedoara săptămâna trecută, de la Grădina Zoologică din Târgu-Mureş: „Sunt o pereche de tigri tineri. Masculul are 7 ani şi femela are 3 ani. Sunt aduşi de la o altă grădină zoologică pentru că noi nu luăm animale din libertate, ci le aducem prin schimburi cu alte zoo din ţară sau le primim, cum e cazul leilor care au venit de la Circul Globus din Bucureşti. Par să se simtă bine la noi”, spune medicul veterinar Ciprian Hodor. Cei două exemplare nou aduse îi vor ţine de urât tigroaicei care şi-a pierdut partenerul în această primăvară.

La Grădina Zoologică din Hunedoara pregătirile pentru sezonul rece sunt în toi: „Majoritatea animalelor sunt autohtone şi nu au nevoie de îngrijiri foarte diferite. Le vom suplimenta porţiile cu circa 10% şi le vom da vitamine.

Leii şi maimuţele trebuie ferite de ger aşa că le-am pregătit spaţii închise, care vor fi încălzite. Temperatura acolo va ajunge undeva pe la 10 grade”, spune veterinarul.

Cele trei exemplare de zimbru au trecut deja la „costumaţia” de iarnă: au corpul acoperit de blana maronie şi aspră. „Zimbrii şi-au îndesit blana semn că s-au pregătit de iarnă.

Ei nu au probleme cu zăpada, de fapt au blana atât de groasă şi călduroasă că pot dormi în zăpadă fără probleme”, spune medicul, care supraveghează atent ţarcurile cu zimbri: „Romarta, primul zimbru născut la Hunedoara în vara anului trecut a împlinit un an şi jumătate şi o pregătim pentru viaţa în sălbăticie. Ea va pleca la Poieni, să se alăture turmei de zimbri de la Densuş”. Pentru că zimbri au nevoie de cantităţi mari de fân, îngrijitorii au amenajat un fânar chiar lângă ţarcuri.

Şi dacă zimbri şi-au îndesit blana, ursoaica Bibi nu dă semne că vine gerul: „De fapt, la urşii din captivitate sunt mai greu de interpretat semnele.

Când e foarte frig, intră în adăposturi vreo patru-cinci zile apoi ies iar afară, comportamentul e diferit faţă de al celor din sălbăticie”, povesteşte Ciprian Hodor.

La Grădina Zoologică din Hunedoara se pregăteşte sosirea mai multor lupi, care i se vor alătura lui Costel, numele cu care este alintat exemplarul care trăieşte deja de ceva vreme la Zoo Hunedoara.

Un bilet de intrare aici costă: 2 lei – elevi și studenți, 3 lei – pensionari și 5 lei – adulți.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *