O investiție de 65 de milioane de euro poate deveni inutilă
Investiția realizată la termocentrala de la Paroșeni poate deveni inutilă. Cele 65 de milioane de euro investite pentru modernizarea termocentralei și conformarea acesteia la cerințele de mediu s-ar putea dovedi inutile în contextul în care termocentrala nu va mai furniza agent termic.
Proiect născut mort
În anul 2012 s-a propus înființarea ADI Termoficare. S-ar fi putut accesa fonduri europene pentru modernizarea magistralei. Numai că anii au trecut, iar totul a rămas la stadiul de discuții. SE Paroșeni administrează în prezent o rețea de termoficare proiectată pentru o capacitate de 35.268 consumatori de pe raza localităților Petroșani, Vulcan, Lupeni și Aninoasa și preluată (din decizia unor foruri superioare) prin PROTOCOLUL nr. 61012/23.06.1987 de la Regia de Termoficare (IGCL Petroșani), în condițiile în care numărul beneficiarilor s-a restrâns astăzi la cca. 20% din capacitatea inițială. Administrarea unei rețele de termoficare atât de extinse și învechite depășește puterea de gestionare a producătorului agentului termic, astfel încât, în anul 2012, din inițiativa prefectului de la acea vreme, Sorin Vasilescu, s-a lansat ideea “înființării unui operator unic care să furnizeze locuitorilor Văii Jiului agent termic în sistem centralizat” ca o consecință “a discuțiilor purtate în ultima perioadă de către toate autoritățile și instituțiile implicate în gestionarea aspectelor care țin de problematica socială”.
“Ideea a prins contur și, în anul 2014, s-a materializat prin înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termoficare prin intermediul căreia urmau să se găsească soluții pentru implicarea autorităților locale în reabilitarea rețelei de termoficare astfel încât furnizarea agentului termic să poată fi realizată în condiții optime și să redevină accesibilă în toate localitățile Văii Jiului. Din păcate, această inițiativă a rămas și la această oră la stadiul unor discuții axate pe perspectiva preluării de către autoritățile publice locale a magistralelor de termoficare, precum și întocmirea prin ADI Termoficare Valea Jiului a documentațiilor necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile și din alte surse, în vederea realizării lucrărilor de investiții necesare pentru modernizarea sistemului de termoficare din Valea Jiului în conformitate cu art. 18 din legea nr. 325/2006 – privind serviciul public de alimentare cu energie termică”, arată Ministerul Energiei.
Primăriile din Valea Jiului nu au dorit să preia magistrala de termoficare, motivând faptul că nu au fondurile necesare pentru reabilitarea acesteia.
“Deși SC CEH SA și-a manifestat permanent disponibilitatea cedării către autoritățile locale a magistralei de termoficare în vederea accesării de fonduri pentru reabilitarea rețelelor de transport și distribuție, până la acest moment nu s-a inițiat niciun demers legal în acest sens. De asemenea, mai facem precizare că pentru asigurarea continuității atât a producerii agentului termic cât și a funcționării Termocentralei Paroșeni, consumator al huilei extrase în unitățile miniere din Valea Jiului, SE Paroșeni a derulat investiții semnificative în creșterea eficienței și pentru conformare la cerințele de mediu în vigoare. Sucursala Electrocentrale Paroșeni subliniază încă o dată faptul că instalațiile entității sunt pregătite să furnizeze agent termic către toate localitățile din Valea Jiului cu condiția preluării magistralei de transport de către autoritățile locale, a reabilitării și rentabilizării acesteia”, mai arată ministerul.
Primăriile din Valea Jiului nu au dorit preluarea magistralei, motivând că nu dispun de fondurile necesare pentru întreținerea și modernizarea acesteia.
Monika BACIU