Nu s-au lăsat înșelate de ”metoda accidentul”
Poliţiştii sunt pe urmele celor care au încercat să înșele două persoane din municipiul Deva, cărora le-au solicitat diferite sume de bani. Din fericire, cei vizaţi au fost vigilenţi nu au dat sumele de bani solicitate de escroci, prin metoda „accidentul”.
Duminică, 6 august, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată telefonic de o deveancă în vârstă de 76 ani, cu privire la faptul că, în jurul orei 11:30, a fost contactată telefonic de o persoană necunoscută, care a pretins că este fiica acesteia și care, sub pretextul implicării într-un accident de circulație, i-a solicitat diferite sume de bani, „pentru a nu fi arestată”. În același context, persoana vătămată a fost contactată și de un bărbat care și-a atribuit calitatea de „procuror”; şi care a confirmat spusele „fiicei” femeii.
Deveanca a avut prezenţă de spirit şi nu a dat sumele de bani ce i-au fost solicitate, întrucât și-a dat seama că făptuitorii au prezentat o stare de fapt fictivă. Tot ieri, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată telefonic de o femeie de 76 de ani, din Deva, care a reclamat faptul că, în jurul orei 14:15 a fost contactată telefonic (pe postul telefonic fix) de către o persoană necunoscută, care şi-a atribuit calitatea de „procuror” și care, sub pretextul implicării fiicei acesteia şi a ginerelui într-un accident rutier grav, a pretins 20.000 lei, bani necesari pentru spitalizare. Ulterior, femeia a fost contactată telefonic și de o persoană de sex feminin care a pretins că este fiica sa, şi care a confirmat cele spuse de aşa-zisul procuror.
Şi în acest caz, din fericire persoana apelată a avut prezenţă de spirit şi nu a dat suma de bani solicitată, întrucât și-a dat seama că făptuitorii au prezentat o stare de fapt nereală şi că ar putea deveni victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.
În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosar penal şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune.
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii vă recomandă să nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care invocă diferite calităţi oficiale (avocaţi, procurori, poliţişti, medici etc.) şi să verificaţi veridicitatea afirmaţiilor acestora.
Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către poliţişti, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.
Pentru a împiedica ,,documentarea” infractorilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă ori pe reţelele de socializare, aparent întâmplător.
În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.