NOUL VAL ROMÂNESC: Libertatea de a considera omul cinstit și întreg un fraier inadaptat
Proteste în stradă. Cu puternic iz „auriu”, chiar dacă AUR-ul politic dă cu spray peste mujdeiul anarhist cu care se hrănește abundent. Cu rânjit-cinică ceață pesedistă, liderii PSD privind năuci cum li se face tain electoral gratis, cum li se-adună scuipatu-n furcă și mirosul puterii recâștigate parcă e mai aproape. Cu tălâmbi decerebrați fericiți că mai pot arunca un pietroi în capul jandarmului sau polițaiului. Cu masă de manevră imberbă care se lasă pusă-n turmă în virtutea unei utopice libertăți de a sălta fără direcție și scop cu fundul de planetă. Și, nu în ultimul rând, cu guvernanți care par să nu se prea descurce cu așa nebunie.
Cam acesta este tabloul ultimelor zile, un tablou din seria „România tristă și fără direcție”, un tablou al unei societăți din care lipsește maturitatea, responsabilitatea și, mai ales, educația.
Care este, în esență, mesajul protestelor „spontane” din aceste zile?
Unul debil și cinic: să înlocuim restricțiile (mai bune sau mai rele) impuse de pandemie cu „libertate” necondiționată, cu libertatea fiecăruia de a face după capul lui, cu libertatea grosolanului antisocial de a-i infecta pe ceilalți, cu libertatea crâșmarilor de a face un ban grămadă înghesuind drojdieri virusați în spelunci, cu libertatea bișnițarului de a scuipa semințele pandemiei în obrazul omului întreg… Cu libertatea de a considera omul cinstit și întreg un fraier inadaptat și golăneala violentă un model de reușită în viață, de a considera educația un viciu și analfabetismul antisocial meritocrație modernă demnă de respect.
Nu aș duce mai departe acest discurs, pentru că lucrurile sunt suficient de simple de înțeles. Aș lăsa, totuși, aici o declarație limpede a profesorului Cristian Pârvulescu (sursă: Digi24), în legătură cu trâmbițata „libertate” de care vor să aibă parte protestatarii acestor zile fierbinți:
„…sloganul «Libertate!» – dacă nu e spus cu rea intenție, atunci evident este o eroare de gândire, pentru că libertatea poate să existe în ceea ce privește lucrurile obișnuite, nu știința. Faptul că folosesc acest slogan este o formă de exprimare a neînțelegerii lumii în care trăiesc. Nu poți să oprești virusul să circule pentru că protestezi, din contră, accelerezi circulația virusului și este foarte probabil că unii oameni se vor îmbolnăvi din cauza asta, iar asta afectează afacerile de care se vorbea mai devreme, pentru că starea economiei depinde de starea de sănătate a populației, de starea sistemului sanitar” (Cristian Pârvulescu, profesor în științe politice).
Cugetă și dă mai departe!
A dărâma, fără a pune nimic în loc. A promova haosul și libertinismul ca viitor social.
Temă pentru acasă: Cine câștigă și cine pierde?
DEFINIȚIE NECESARĂ: ANARHÍE s. f. Stare de dezorganizare, de dezordine, de haos într-o țară, într-o instituție etc.; indisciplină, nesupunere a individului față de o colectivitate organizată. – Din fr. anarchie.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea