Noua variantă de coronavirus având atât caracteristicile tulpinii britanice, cât şi o nouă mutaţie, depistată în România
Reprezentanţii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava anunţă că noua variantă de coronavirus care are atât caracteristicile tulpinii britanice, cât şi mutaţia E484K, a fost identificată în România, în urma secvenţierilor făcute de universitate. Această variantă a fost confirmată la o probă recoltată în Suceava, de la un pacient care nu a călătorit recent în Marea Britanie.
„Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice (B1.1.7), cât şi mutaţia E484K, ce poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă semnat de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Conform sursei citate, la cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).
„Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, scrie în comunicat.
În Laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru 91 de probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, din judeţele Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.
„Din probele analizate, au fost depistate un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea in Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K. Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 din cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj, 17 din cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi, 3 din cele 3 probe selectate din judeţul Timiş, precum şi 2 din 2 probe selectate din judeţul Botoşani în această rundă de secvenţiere”, adaugă reprezentanţii universităţii.
Potrivit sursei citate, analizând retrospectiv cele 4 runde de secvenţieri desfăşurate în primele 3 luni ale acestui an, se observă că varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată astfel: în prima rundă de secvenţiere, la o probă provenită dintr-un total de 20 secvenţiate, în runda a doua de secvenţiere, la 14 probe din cele 47 secvenţiate, în cea de a treia rundă de secvenţiere, la 65 de probe din cele 101 secvenţiate, iar în această rundă, la 88 de probe din cele 91 secvenţiate.
„Această situaţie indică un scenariu de evoluţie epidemiologică similar celui din Marea Britanie, unde transmisibilitatea crescută a noii tulpini (B.1.1.7) a determinat ca noua variantă să devină dominantă în decurs de câteva săptămâni şi să contribuie la creşterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19 la finalul anului 2020 şi începutul acestui an”, explică reprezentanţii universităţii.
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a secvenţiat, până în prezent, peste 400 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu Sars-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune. În baza acordurilor de colaborare încheiate până la acest moment sunt selectate probe din spitale din judeţele Suceava, Timiş, Cluj, Dolj, Iaşi, Botoşani, Neamţ.
Activitatea curentă de secvenţiere la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin proiectul „Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”.
news.ro