Noi avize pentru continuarea lucrărilor hidrotehnice de pe Jiu
O sentință definitivă a fost emisă de instanță în ceea ce privește lucrările de amenajare hidrotehnică de pe Jiu. Hidroelectrica intenționează, însă, să solicite noi avize pentru a continua lucrările care prevăd realizarea unei microhidrocentrale în Defileul Jiului. A fost semnat un protocol de colaborare între Hidroelectrica și Ministerul Mediului pentru ”cooperarea în vederea identificării și aplicării soluțiilor optime pentru accelerarea proceselor dedicate domeniilor protecției mediului și energiei prin derularea unor proiecte specifice activităților de producere a energiei electrice în hidrocentrale, care să sprijine îmbunătățirea condițiilor de mediu, conservarea biodiversității și dezoltarea durabilă”.
Prin semnarea acestui document se face un pas important către transparență, dialog și cooperare între autorități centrale și locale, organizații non-guvernamentale și compania Hidroelectrica în domeniul protecției mediului, în concordanță cu prevederile Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României și Strategiei Energetice a României.
”Ne alăturam, cu întregul angajament, unui grup de lucru la care au aderat sau urmează să adere, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Energiei, ai unor organizații non-guvernamentale de protecția mediului. Practic, acest efort conjugat ar trebui să se finalizeze cu elaborarea unor proceduri fundamentate științific, care să ne arate cum pot coexista amenajările hidroenergetice, cu normele de protecție a mediului. Trebuie să învățăm cu toții, fiecare la rândul său cum să ne aliniem noilor cerințe de mediu, având, totuși, în vedere că există niște target-uri europene foarte ambițioase în ceea ce privește ponderea energiei electrice regenerabile în totalul consumului de energie, cu orizont 2030. Trebuie să ne pregătim încă de pe acum, pentru că anii trec repede: pe de o parte avem nevoie de energie electrică, pe de altă parte aceasta trebuie să fie curată, iar amenajările hidroenergetice trebuie să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului”, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.
În luna decembrie a anului 2017, Curtea de Apel București a dispus anularea ambelor autorizații de construire eliberate pentru realizarea unui complex de hidrocentrale, respectiv autorizația eliberată de către Consilul Județean Hunedoara și avizul Consiliul Judetean Gorj.
Monika BACIU