Noaptea Muzeelor și Festivalul Luminii au mutat centrul Hunedoarei la Castelul Corvinilor

Cele două evenimente au scos din casă mii de hunedoreni, în ciuda frigului și-a umezelii

„Saluut! Cu paşi mărunţi, dar rapizi, soseşte şi cea de-a opta ediţie a „Festivalului Luminii”. Fiecare an aduce noi participanţi, noi idei, noi oportunităţi , însa ce au toate ediţiile în comun sunt munca în echipă, dedicaţia şi voia bună pentru a transforma ziua Festivalului într-o zi de neuitat, atât pentru noi, cât şi pentru voi. Fiţi şi anul acesta alături de noi, în data de 19 mai în Curtea Castelului, începand cu ora 17:00. Un mic „spoiler” al noi ediţii – codiţele din ață colorată. Daca doreşti una, vino cât mai repede la Festival, deoarece anul acesta introducem programarile la ateliere. Stai alături de noi, pentru a descoperi şi restul surprizelor”, posta în pagina Facebook a evenimentului una dintre organizatoare, Ioana Covaciu, cu doar puțin timp înainte de deschiderea evenimentului.

„Rămâi doar cu amintirile. Neprețuite!”

Cercetasii pregatind Festivalul Luminii

40 de copii și tineri din Hunedoara, parte din marea familie a Cercetaşilor României, au luminat, aseară, fiecare colţişor al curții Castelului Corvinilor. Copiii au pregătit mii de gulguţe, mici „abajururi” de hârtie, fiecare conţinând o luminiţă. Sofia Cheţe, coordonatoarea evenimentului în Hunedoara, spune că aceasta este cea de-a opta ediţie a evenimentului în oraş. „“Muncă, muncă şi iar muncă! Eu zic să înlocuim ideea de muncă cu ceva mai blând: „Lucru în echipă!”. Cred cu tărie că o linie trasă între muncă şi lucru în echipă face ca tot ceea ce a însemnat pentru noi luna de pregătire să pară o joacă. Toate cele patru săptămâni petrecute într-o agitaţie de vino aici, ba mergi acolo nu ne-au învăţat nimic mai mult, doar simplul fapt că împreună suntem mai buni. Iar asta nu e chiar uşor de admis, într-o lume în care parcă nimeni nu mai are timp nici pentru propria persoană. Aşadar, acordaţi-ne şansa să demonstrăm că cercetaşii pot face diferenţa şi să vedeţi ce am reuşit să dobândim pe parcursul acestor zile de lucru în echipă”, anunța Sofia Chețe, organizatoarea evenimentului, în orele premergătoare deschiderii acestuia. „Cam de o lună lucrăm, iar în organizarea evenimentului au fost implicaţi 40 de cercetaşi şi 70 de voluntari. Un singur grup de vreo șase cercetaşi au făcut, în doar câteva zile, peste 6.000 de gulguţe, iar pentru a strânge bani am mers pe la firmele din oraş şi, cu banii din sponsorizări, am cumpărat 6.000 de lumânări. A fost foarte multă muncă, iar în urma unui asemenea eveniment nu rămâi cu nimic material, ci doar cu bucuria organizării lui. Şi cu amintirile, care sunt nepreţuite…”, adaugă tânăra.

Bucuria lucrurilor mărunte”

Curtea Castelului a fost luminata cu ajutorul a 6.000 de gulguțe

În ciuda ploilor reci din ultimele zile, hunedorenii s-au grăbit să ajungă, aseară, la Castel pentru a vizita fiecare ungher al muzeelor. Curtea – arhiplină. Cel mai apropiat loc de parcare – la o distanță de mai bine de un kilometru. În zona Corviniana un polițist de la Rutieră suflă cu diperare în fluierice, în timp ce direcționează traficul înapoi, către oraș: – „E blocat! E blocat!”, strigă, răgușit, încercând, cu oarecare disperare în glas, să-i facă pe șoferii care-l privesc întrebător să înțeleagă ce se întâmplă. Te îndepărtezi de Castel doar pentru a reveni, pe un alt traseu. Știi tu câteva străduțe lăturalnice. Din nefericire, pline, și ele, de mașini! Majoritatea de Hunedoara. Ici-colo câte una din alte județe: Cluj, Mureș, Dolj…  Valurile de oameni curg, unele spre Castel, altele dinspre el. În curtea Castelului, cercetașii aleargă să aprindă luminițele. „Bucuria lucrurilor mărunte”, zic ei. Și, într-adevăr, curtea Castelului e plină de lumină, iar muzica umple Valea Zlaștiului.

Cine a aprins lumina?

Cercetașii pregătind evenimentul

„- Mă întreb cine-o fi stat să aprindă atâtea lumini?”, spune un tânăr.

“- Au fost 40 de cercetași și 70 de voluntari”, îi răspunde cineva.

„În prezent, ideea că fericirea este un lucru măreț, în calea căruia trebuie să alergăm mereu, a devenit tot mai populară. Prinși în agitația vieții cotidiene, adesea uităm că lucrurile mărunte precum un zâmbet, un cântec sau găsirea unui strop de lumină la finalul zilei sunt, de fapt, cele care contează, cele care ne aduc bucuria sufletească. Încă din 2004, Cercetașii României și-au propus ca măcar pentru câteva ore să le amintească membrilor comunității locale bucuria lucrurilor mărunte și, împreună cu partenerii lor, să transforme orașele în care trăiesc într-un spațiu magic, în care fiecare dintre noi să redevenim copii și, indiferent de vârstă, să descoperim lucrurile care ne fac fericiți, să le luăm cu noi și să le ținem aproape până la următoarea ediție”, spun cercetașii.

Atmosfera e splendidă, doar frigul începe să-îi alunge acasă pe hunedoreni. Totuși, o mulțime dintre ei rămân pentru artificiile de la ora 11 noaptea. Între timp, cei care nu s-au săturat de proiecțiile de lumină, aleargă prin încăperi, pentru a vizita, gratuit, sălile muzeelor. Când de afară încep să se audă pocnete puternice, înfundate, toată lumea se grăbește, din nou, în curte. E, parcă, o atmosferă de Revelion în plină primăvară, căci focurile de artificii aprind întunericul împrăștiind mii de scântei colorate.

https://www.youtube.com/watch?v=E5ULOM8fSsc

 

Apoi urmează alte proiecții: istorii ale „nașterii” Castelului, vechi bătălii și viteji din trecut, fantome și vrăjitoare care-ar vrea să acaparaze timp și spațiu, apoi alte lupte, care vor plămădi, în timp, acest neam, oamenii săi, înfăptuitorii Unirii, stindarde uriașe fluturând în aerul tare și-un tricolor gigantic, care „îmbracă” întreg Castelul Hunedoarei. În cele din urmă, în ropote de aplauze, și luminile electrice și gulguțele se sting… Pe zidurile Castelului rămâne arborat drapelul în trei culori. E aproape de miezul nopții, însă muzeele rămân deschise până la ora 2 noaptea. Și, în ciuda frigului și a întunericului, nu duc lipsă de vizitatori… Iar, la fel ca în povești, seara se încheie cu o nuntă. O nuntă adevărată, cu o mireasă, un mire și trei domnișoare de onoare, cu toții „fugiți” de la petrecere, pentru a aduna câteva amintiri de neuitat, pe care să le păstreze pe viață.

Ce este şi de ce Festivalul Luminii?
Festivalul Luminii este organizat în fiecare an în mai multe locații din România, cu scopul de a crea un spațiu liniștit, de deconectare a participanților de la agitația vieții de zi cu zi și de a oferi copiilor, tinerilor și voluntarilor de toate vârstele implicați o educație non-formală prin responsabilizarea lor și dezvoltarea abilităților de organizare în cadrul unui eveniment național.

Ada BERARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *