NEWS ALERT: A mai murit un miner rănit în explozia de la Uricani

Alin Daniel Băran

În această dimineață, la Spitalul de Arși ”Grivița” din Capitală, a murit și cel de-al doilea miner rănit în explozia de la mina Uricani, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute. Alin Daniela Băran era șeful de schimb de la mina Uricani, avea 43 de ani și era tatăl unui copil.

Petre Drăgoescu, directorul tehnic al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, a confirmat informația, precizând că Alin Băran a murit din cauza arsurilor suferite pe căile respiratorii.

”Alin Băran era cel care în data de 31 a suferit și o intervneție chirirgicală de îndepăratre a țesutului ars de pe partea posterioară a palmelor. Era în Terapie Intensivă la Spitalul de Arși din Grivița. Partea de piele, la suprafață, corespundea tratamentului, dar căile respiratorii nu prea”, a declarat Petre Drăgoescu.

Directorul tehnic al SNIMVJ mai spune că familia minerului va fi ajutată.

”Avem prinse în contractul colectiv de muncă toate problemele: noi îl avom aduce acasă, plus că a fost hotărârea de guvern care s-a dat ieri în ceea ce privește ajutoarele și care, în situația lui, se va majora cu 10.000 de lei”, susține Drăgoescu.

Referitor la motivele declanșării exploziei, acesta precizează că nu pot fi stabilite până la finalizarea anchetei.

”Deocamdată nu putem să apreciem. Cât privește cauzele și împrejurăile în care a avut loc evenimentul, ele în

petre dragoescu

momentul de față sunt cercetate de Inspecția Muncii București și Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani. Ei acum au administrat probele în prima fază, se așteaptă expertiza tehnică pe care o va face INSEMEX Petroșani. După corelarea datelor și audierea martorilor, se va trage probabil o concluzie. Este prea devreme să ne aventurăm. Acum speculații, știți cum, la capul podului sunt multe. Și adevăruri și neadevăruri, noi nu ne putem hazarda în a face aprecieri de genul ăsta. Așteptăm finalizarea cercetărilor. Nu există prime rezultate și nici nu știu pe când, pentru că o cercetare penală poate fi disponibilă publicului larg în momentul în care se finalizează tot dosarul și se face încadrarea”, precizează Petre Drăgoescu.

Activitatea de exploatare a minelor Uricani și Paroșeni se termină la data de 31 decembrie 2017.

”După aceea se intră într-o formă de organizare restrânsă în ceea ce privește recuperarea echipamentelor, utilajelor care conțin emulsii, uleiuri și așa mai departe, punerea în siguranță a zăcământului, închiderea rampelor puțurilor, oprirea stației de ventilare și închiderea legăturilor subteranului cu suprafața”, spune Drăgoescu.

La ora actuală, în sistem, la Uricani sunt 287 și urmează să plece 79 de persoane cu cel de-al doilea val de disponibilizări.

Anamaria NEDELCOFF

citește și:

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *