Moțiunea împotriva lui Cîțu a trecut. Dar țara în criză cine-o vrea?
Moțiunea de cenzură anti-Cîțu a trecut prin votul, umăr la umăr, PSD-USD-AUR. Se vorbește despre recordul celor 281 de voturi care au trecut moțiunea. Dar recordul este unul încă mai ciudat: pentru prima dată s-a dus la împlinire o moțiune împotriva unui singur om politic, Florin Cîțu, iar în locul guvernului picat din motive de Cîțu nu vrea nimeni să guverneze. PSD, învingător strategic, a cules avantaj uriaș electoral folosind, la mânuit prin jar, incredibil, mâna USR, cei pe care i-a făcut incapabili chiar prin moțiune.
S-a dovedit că, în România, sunt posibile și politica anti-persoană, și autoflagelarea politică. Moțiunea PSD votată orbește, cu ura de Cîțu „în suflet și-n priviri”!, de USR, nu a fost o moțiune care taxează neputința unui guvern și ar avea miză înlocuirea acestuia cu unul mai bun. PSD refuză să preia guvernarea, după ce a lăsat România fără guvern: doar n-or fi proști, să guverneze o țară în vârf de pandemie și în anti-electorală criză a prețurilor la energie și combustibili. PSD, în fapt, a profitat de furia dezlânată a USR și a punctat electoral cu o victorie care nu folosește nimănui altcuiva.
Moțiunea care a împlinit pofta de răzbunare a USR nu are rațiunile și logica unei reale înfruntări politice, fiind doar o răfuială de maidan care pune România în criză politică în cea mai dificilă perioadă a anului. Moțiunea nu taxează un guvern slab, pentru că guvernul condus de Florin Cîțu punctează, la o analiză cinstită, o eficiență chiar de lăudat, având în vedere condițiile în care a fost nevoit să gestioneze economic România, în timpul unei crize care a avariat mult mai dur alte țări din Europa. N-o fi fost el chiar vârful guvernării, dar nici nu se poate spune că a fost un guvern slab. Astfel, moțiunea PSD a fost doar un joc de imagine, din nefericire extrem de periculos pentru țară.
Viitorul apropiat nu arată deloc bine. Cu un PSD care arde tot pentru a-și atinge scopul, alegeri anticipate, dar refuză să-și „mânjească” imaginea cu o guvernare în criză, cu un USR deja stupid în pretenția lui de a forța PNL să-și îngroape președintele abia ales, astfel eliminând orice variantă de refacere a coaliției de până mai ieri, cu un AUR zgomotos, apocaliptic în discurs și periculos în mesaj, cu un PNL amenințat cu fractura chiar de propriii-i oameni mânuiți de furiosul perdant Ludovic Orban, cu un președinte Iohannis dormind pe el, în asemenea conjunctură politică este foarte greu de obținut stabilitate și guvernare eficientă. În asemenea conjunctură politică, toate soluțiile sunt de avarie. Imaturitatea politică și interesele de gașcă au adus România în una dintre cele mai dificile combinații de criză din istoria recentă. Care va fi răul cel mai mic și dacă acela va fi soluția temporară de trecut iarna, vom trăi și vom vedea.