Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă marţi, la Parlament, anunţul fiind făcut de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, în prezenţa liderilor opoziţiei. Moţunea este semnată de 237 de parlamentari, printre care şi de deputaţi ai minorităţilor naţionale, de patru ai PSD şi de un deputat independent.

”Am depus moţiunea de cenzură intitulată Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă! Moţiunea este semnată de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România, ALDE, 2 deputaţi ai minorităţilor naţionale, 4 parlamentari PSD şi un deputat independent.  Pentru toată aroganţa, pentru toată incompetenţa şi toată răutatea cu care au guvernat, votul pentru căderea acestui guvern profund anti-naţional este un act necesar din partea oricărui parlamentar de bună-credinţă. Semnăturile confirmă angajamentul unei majorităţi parlamentare pentru demiterea acestui guvern”, a declarat Raluca Turcan.
Potrivit acesteia, ”Guvernul PSD face eforturi disperate şi presiuni de tot felul ca să-i întoarcă din drum pe unii semnatari ai moţiunii”.
”Sunt ultimele zbateri ale acestei guvernări catastrofale. Ceasul nu mai poate fi dat înapoi.  Este pentru toată lumea un test de caracter si loialitate faţă de români. Este ori, ori! Cu fiecare oră, cu fiecare zi care trece, menţinerea Guvernului Dăncilă face un rău tot mai mare României. Guvernează în haos, ilegitim şi imoral, cu o incompetenţă ce face ravagii. Cinic vorbind, politicianist vorbind, poate unora le-ar conveni ca guvernul Dăncilă să supravieţuiască aşa cum e el astăzi, ca vai de el. Dar costurile pentru ţară şi pentru nivelul de trai al românilor vor fi tot mai mari. Interesele ţării trebuie să primeze. Şi interesele României dictează plecarea urgentă a celui mai prost guvern din istoria ţării. Acum se aleg apele. Acum se vede cine este om politic şi om de stat adevărat şi cine politruc fariseu”, a mai spus Turcan.

Aceasta acuză puterea că vrea să impună citirea moţiunii ”noaptea, ca hoţii”, pentru a fi votată într-o zi nelucrătoare.

”Trebuie să ştim dacă PSD are sau nu majoritate în Parlament. Criza guvernamentală trebuie soluţionată. Există semnături suficiente pentru a alcătui o nouă majoritate în Parlament, rămâne ca acest lucru să fie dovedit la votul moţiunii de cenzură”, a declarat, la rândul său, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila

UDMR a semnat şi va vota moţiunea, a adăugat senatorul UDMR.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

TEXTUL MOȚIUNII

Moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Votul este secret, cu bile.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *