Mortalitatea maternă s-a dublat în ultimii doi ani
Mortalitatea maternă a cunoscut o creştere exponenţială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naştere în 2018, 20 în 2019 şi 32 în 2020, anunţă Salvaţi Copiii România.
Cu toate că rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020, disparităţile dintre judeţe sunt mari: în judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti (2,4 la mia de copii născuţi vii).
Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an.
Topul judeţelor cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile: Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii, Tulcea – 10 la mia de copii născuţi vii, Olt – 9,6 la mia de copii născuţi vii.
Top judeţe cu cea mai mică rată a mortalităţii infantile: Municipiul Bucureşti – 2,4 la mia de copii născuţi vii, Vaslui – 3 la mia de copii născuţi vii, Buzău – 3,4 la mia de copii născuţi vii.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România: „Disparităţile dintre judeţe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternităţile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze şi salveze nou-născuţii prematur sau cu patologii complexe. Salvaţi Copiii România a extins programul de combatere a mortalităţii infantile şi a demarat lucrări de reabilitare a secţiilor de Terapie Intensivă şi a sălilor de naştere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare”.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a accelerat în 2021 programul de dotare a unităţilor medicale şi a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) în zone defavorizate la nivel naţional: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale cu aparatură şi echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziţionate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. Numai în Bucureşti, 6 unităţi medicale au primit aparatură şi echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.
Astfel, au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din capitală două ambulanţe performante şi aparatură medicală de ultimă generaţie.
Totodată, Salvaţi Copiii a renovat şi modernizat integral secţia Obstetrică-Ginecologie I a Maternităţii Polizu şi a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator şi a Secţiei de Terapie Intensivă ale aceleiaşi unităţi medicale, pentru care redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit este o sursă vitală de finanţare.
În ultimii 11 ani, Salvaţi Copiii România a investit peste şapte milioane de euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi tratarea a peste 140.000 de copii.
O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea socială, a celor care au înţeles că sprijinirea spitalelor din România este o prioritate socială.
3,5% din impozitul pe venit, sursă de viaţă pentru copii
Salvaţi Copiii România lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea şi dotarea cu echipamente performante a maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din România.
Pentru anul 2022, au solicitat ajutorul: Botoşani, Spitalul Municipal Dorohoi, Compartimentul Neonatologie, Braşov, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov – secţia ATI, Bucureşti, Secţia Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Galaţi – Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor, Harghita, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, Hunedoara, Spitalul Judeţean Deva, Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Maramureş, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Mureş, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş, Tulcea, Spitalul Orăşenesc Măcin, Călăraşi, Spitalul Judeţean Călăraşi, Secţia Pediatrie.
Toţi cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit pe adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante.
Termenul limită de depunere este 25 mai 2022, iar formularul se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.
news.ro