Monument istoric, nerecunoscut de lege
Un monument istoric de importanță din județul Hunedoara nu este recunoscut de lege. Este vorba de cariera dacică de la Măgura Călanului. Fundația Dacica vrea să repare acum această nedreptate.
Cetăţile dacilor din Munţii Orăştiei au fost ridicate cu blocuri de piatră aduse din Măgura Călanului, un loc mai puţin cunoscut şi cercetat, aflat la zeci de kilometri de ruinele antice.
Cariera se află pe Valea Streiului, la câţiva kilometri de oraşul Călan şi la peste 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, una dintre destinaţiile în care ajungeau materialele aduse de aici. Potrivit unor estimări, aproape 20.000 de metri cubi de piatră provenită de aici au fost folosiţi la construcţiile dacilor, un volum impresionant mai ales dacă ținem cont că blocurile de calcar au fost transportate pe distanţe pe distanţe de zeci de kilometri. Încă mai păstrează urmele exploatării antice.
Dar, cu toate că este practic punctul zero al cetăților dacice din Munții Șureanu, probabil una dintre cele mai interesante și valoroase cariere antice ale Europei, conservată perfect, fără exploatare ulterioară, cariera de la Măgura Călanului nu este declarată monument istoric și nu se află înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România.
”Îmi explic această scăpare prin aceea că, foarte probabil, la noi astfel de situri nu au fost considerate până acum monumente istorice (deși conform legii se încadrează în această categorie, în subcategoria „sit”). La această situație cred că a contribuit și sărăcia de informații științifice, pentru că situl este foarte puțin (spre deloc) cercetat de arheologi. În alte țări, astfel de cariere sunt monumente istorice prețioase și sunt puse în valoare. Dintre cele vizitate de mine pot menționa cariera de marmură de la Aliki (Thassos) și cea de calcar de la Syracusa (Sicilia). Dat fiind că Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara nu a declanșat din oficiu procedura de clasare, Fundația Dacica a trimis o solicitare de clasare în baza Art. 13 (1) 2d) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Eu sper că DJC va declanșa urgent procedurile de clasare, pentru ca acest sit să intre oficial în rândul monumentelor istorice”, spune dr. Aurora Pețan, președintele Fundației Dacica.
Fundația Dacica a luat ființă în anul 2009 în satul Alun, comuna Boșorod, jud. Hunedoara. Scopul său principal îl reprezintă cercetarea, protejarea și promovarea valorilor ancestrale ale civilizației românești, cu o aplecare specială asupra patrimoniului de epocă dacică.
Colaborator