Mistreţii se întorc cu zecile la „piscina din Şureanu”

Imagini uimitoare vin din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina – aici camerele instalate de rangerii zonei protejate au surprins o turmă masivă de mistreţi. „Bucurie mare la piscina! A trecut zăpada…”, anunţă administraţia parcului.

Odată cu venirea primăverii, mistreţii s-au întors cu turmele la balta care a devenit cunoscută drept „piscina animalelor”. Anul trecut, imaginile de aici au fermecat iubitorii naturii din ţară.

Alin ALIMPESC – directorul Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina

La cea mai recentă verificare, rangerii parcului au dat din nou peste filmări inedite în zona bălţii care a devenit preferata mistreţilor. Sunt zeci de exemplare, de la masculi fioroşi la godaci care se joacă nestingheriţi. Coboară în goană către apă, se adapă, apoi se întind alene în nămolul proaspăt. Pare a fi raiul mistreţilor.

Directorul parcului spune că imaginile venite din teren la începutul lunii i-au surprins din nou pe angajaţii ariei protejate. Rar vezi un număr atât de mare de mistreţi şi o turmă atât de variată: „Am constatat pe imaginile de pe camerele amplasate pe teritoriul parcului că şi animalele sălbatice se bucură de topirea zăpezii.

Am rămas surprinşi de numărul mare de mistreţi apărut în zona „SPA-ului”, cum mai zicem noi. Mai avem filmuleţe şi cu un cerb, un mascul tânăr. Am identificat şi diferite specii de păsări.

La celălalt punct de monitorizare, unde este un bârlog de urs, s-au perindat mai multe animale – o vulpe, un jder, o veveriţă şi chiar o pisică sălbatică”, spune Alin Alimpesc, directorul Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

Lângă bârlogul ursului, când acesta este plecat, locul este vizitat şi de alte animale care par îndeajuns de curioase pentru a da târcoale. „Ne bucurăm de prezenţa animalelor, de numărul mare în care apar şi în înregistrări şi sperăm că vor supravieţui şi în sezoanele următoare”, spune şeful arei protejate.

Alin Alimpesc crede că filmările confirmă faptul că sălbăticiunile se simt în siguranţă în zonă, iar mistreţi convieţuiesc în turme tot mai mari.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *