Miracolul terapiei cu jad. La Hunedoara, pietrele aduc sănătate
Piatra semipreţioasă are rezultate spectaculoase în terapiile alternative. Pacienţii şi specialiştii din cabinetele terapeutice sunt uimiţi de rezultatele obţinute cu ajutorul acestor minerale. Pietrele de jad încălzite fac minuni şi beneficiile pentru corpul uman sunt multiple.
Jadul e cunoscut de mii de ani de către chinezi, e purtat în bijuterii şi e folosit acum în recuperare medicală la Hunedoara.
Centrul Jad de la Hunedoara are deja o mulţime de pacienţi, iar eficienţa terapiei a reuşit să-i surprindă chiar şi pe soţii Dana şi Gabriel Gînţăgan, cunoscuţi pentru determinarea cu care luptă pentru recuperarea fiicei lor Anamaria Teodora.
În urmă cu câteva luni, soţii Gînţăgan au deschis tot la Hunedoara un cabinet specializat în terapia cu jad.
Patul de elongaţie cu jad, cel mai modern asemenea dispozitiv de pe piaţă, a costat peste trei mii de euro, dar proprietarul s-a asigurat că îşi face treaba: „Am verificat în primul rând ca pietrele de jad să fie naturale şi nu sintetice.
Sunt paturi speciale care au o întreagă tehnologie: serverele la care sunt legate se asigură că trimit programe pentru fiecare deficienţă. Pentru partea de coloană, există nouă role de jad, pentru corecţia mecanică a coloanei. În interiorul lor există nişte proiectoare ce activează jadul care, în momentul care se încălzeşte emite infraroşii de undă lungă, care intră până la nouă-zece centimetri în corp. Cei care au folosit de mult timp acest aparat, spun că rolele au efecte miraculoase.
Chinezii numesc acest mineral „piatra sănătăţii” şi o folosesc de circa cincii mii de ani. Este piatra lor naţională. Este un cuarţ care rezonează cu frecvenţa corpului uman”, explică Gabriel Gînţăgan. Sub rolele care execută o mişcare de du-te-vino, sunt amplasate două centuri de turmalină, care: „nativ emit un curent de 0,06 miliamperi, un curent ionizat care pătrunde în corp, dă energie şi ajută în procesul de vindecare”, specifică bărbatul.
Paturile cu saltea de jad au perne cu turmalină, o altă piatră folosită în recuperarea alternativă care îmbunătăţeşte circulaţia din zona cervicală, echilibrează sistemul endocrin şi luptă împotriva stresului. Şedinţele pe acest pat durează între 40 şi 60 de minute şi pregătesc organismul pentru procedeul de elongaţie termo-mecanică. „Coloana trece printr-o mişcare amplă, care o destinde şi permite accesul energiei emisă de rolele de jad încălzite.
Procedura este oarecum simplă şi corpul este încurajat să se vindece singur”, spune Gabriel Gînţăgan.
Oamenii vin aici atraşi de terapiile non-invazive, plini cu speranţă, iar unii au constatat cu bucurie că au scăpat de intervenţii chirurgicale.
Pe paturile de tratament nu sunt doar persoane în vârstă, ci şi tineri: „Sunt la a zecea şedinţă, după ce am fost diagnosticat cu hernie de disc lombară şi propus pentru operaţie. Am zis să încerc înainte acest gen de terapie şi mă simt tare bine, chiar dacă am venit cu nişte dureri insuportabile, nu mai puteam să mă mişc. Nu mai merg la operaţie şi sfătuiesc pe toată lumea să caute alte terapii înainte de a recurge la operaţie”, explică Octavian Zăvoianu.
Centrul are clienţi chiar din străinătate. Sofia Novac trăieşte în Franţa şi este convinsă că, dacă nu ar fi descoperit terapia cu jad, ar fi trebuit să se opereze. „O fostă colegă mi-a spus de această terapie şi am fost curioasă. Aveam dureri de spate şi medicii au descoperit o hernie discală, după ce o lună de zile nu am putut călca pe picior. Medicul din Franţa m-a diagnosticat cu hernie la L4-L5, m-a propus pentru operaţie şi mi-a spus nu că e mare, cică e enormă! Mi-a spus că nu mai poate să-mi recomande altceva, nici infiltraţii, nici altfel de terapie. M-am speriat când am auzit de operaţie şi că e unica soluţie. În concediul de vară, ajunsă în ţară, am venit aici la „Centrul de jad”: am apucat să fac cinci şedinţe până a trebuit să mă întorc. M-am simţit extraordinar, dar am vrut să văd dacă s-a întâmplat ceva – am cerut medicului un nou RMN şi m-am programat la neurochirurg. Când au făcut comparaţia între cele două investigaţii, mai ales când a examinat rezultatul de la a doua, a rămas cu ochii pe ecran, mirat şi nu a mai spus nimic. La un moment dat, a spus: „Nu se poate! Nu ştiu ce aţi făcut, dar e aproape un miracol! Înainte hernia era cât pumnul, acum e de un centimetru. Extraordinar! Ce aţi făcut?” Nu îi venea să creadă şi mi-a explicat: „Efectiv celulele dumneavoastră au mâncat hernia! Extraordinar! Nu mai trebuie să faci operaţia!”. Mi-a recomandat ca pe viitor să am grijă la mişcări şi să continui ce am început”, povesteşte pacienta revenită, în iarnă, la centrul de terapii alternative.
Specialiştii în balneofizioterapie de la centrul pentru copiii cu dizabilităţi au fost sceptici la început.
Nu au crezut că jadul se poate compara cu terapiile medicale clasice şi îi ajută chiar şi pe cei cu afecţiuni grave. „Rezultatele sunt foarte bune.
Jadul e o terapie complementară care ajută corpul să se autovindece.
Pacienţii care ne trec pragul, cei cu hernie de disc, cu discopatie lombară, cu cifoze, scolioze, cu circulaţie sanguină deficitară, artroză, varice, toţi au reuşit să treacă pragul durerilor şi starea de bine a revenit”, spune Dana Gînţăgan, asistent specialist în balneofizioterapie(BFT).
Elena Lupulescu este unul din pacienţii cu afecţiuni grave pe care efectul terapiei cu jad este vizibil. A fost diagnosticată cu cancer de col uterin în urmă cu 12 ani, a ajuns la metastaze osoase şi de opt ani face citostatice.
În vară, mergea în cârje, sprijinită de soţ: „Eu am un set de diagnostice foarte complicat, inclusiv metastaze osoase. Coloana mea vertebrară este pe vertical, orizontal şi diagonal afectată de scolioze, tasări de inele, deplasări … După prima şedinţă, am simţit că pot merge mai mult, chiar dacă mergeam susţinută şi cu cârje. Sunt la a 18-a şedinţă şi mă simt ca după o minune! Merg singură! Pe lângă terapia cu jad, m-a ajutat şi presoterapia care m-a ajutat să elimin toxinele cu care m-am încărcat în urma medicamentaţiei cu citostatice şi cu morfină. Pe mine, m-au ajutat aceste terapii enorm de mult: pentru prima dată, după zece ani, am simţit apa caldă la picioare.
Puteam să stau în apă fierbinte şi nu o simţeam, acum pot face diferenţa între cald şi rece. Sunt extrem de curioasă să văd ce va arăta acum RMN-ul şi ce îmi vor spune medicii. Aştept să îmi spună că a dispărut suferinţa de 12 ani!”, spune femeia. Elena este unul dintre cazurile care i-a uimit şi pe proprietarii centrului.
După terapia cu jad, pentru Elena urmează o sedinţă de presoterapie, pe care specialiştii o recomandă pentru detoxifiere şi cei care vor să slăbească. „Ne referim aici la tot ce înseamnă drenaj limfatic, ajută ganglionii limfatici să elimine reziduurile din corp.
Practic, învaţă corpul să facă ce a uitat – să elimine tot ce înseamnă toxine. Presoterapia înseamnă presiune, căldură şi curent.
Ganglionii limfatici reacţionează, apoi mâinile şi picioarele nu mai sunt reci, nu mai sunt umflate, ajută la slăbit şi acţionează şi asupra celulitei, asupra varicelor, inclusiv tromboze”, explică Melania Alina Borza, asistent BFT. A încercat chiar ea această terapie şi a slăbit 15 kilograme.
Pentru proprietar, acest cabinet unde se face terapie cu jad nu este un moft, ci o necesitate. Cu fondurile strânse aici se finanţează tratamentele pentru zeci de copii cu probleme neuromotorii de la Centrul de recuperare Anamaria Teodora. „Acesta funcţionează de doi ani şi jumătate şi este foarte greu să susţii un asemenea efort.
Sunt peste 430 de copii fac aici recuperare şi noi susţinem terapiile pentru aproximativ 80 de copii. Centrul Jad a apărut ca o soluţie pentru a ne autofinanţa.
Fiecare om care face aici recuperare, susţine un copil care face recuperare dincolo. Pentru noi este o necesitate şi reuşim – chiar dacă greu – să susţinem terapeuţii din centru, activitatea şi să mergem înainte”, spune Gabriel Gînţăgan.
Până recent, cristalele, pietrele preţioase şi semi-preţioase erau utilizate ca bijuterii. În trecut, unele minerale erau folosite ca amulete pentru protecţie.
Laura OANĂ