Ministrul Muncii intervine în cazul femeii din județul Alba, care încasa doar 15 lei ca pensie de urmaș
După ce presa a relatat cazul unei femei din județul Alba, care încasa doar 15 lei ca indemnizație de urmaș, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a cerut verificarea actelor și corectitudinii recalculării drepturilor.
Aceasta a scris pe pagina sa de socializare: „Principala problemă a sistemului public este că nu asumă greșelile. Evaluarea funcționarilor se face mult prea formal ca oamenii să simtă că activitatea lor (și, normal ar fi, și salarizarea) se bazează pe indicatori de performanță. În mandatul meu, au ținut pasul cu mine doar câțiva manageri de instituții din coordonarea ministerului. Sunt oameni cărora le-am spus că doresc să știu în primul rând greșelile, că vreau să își asume ceea ce nu merge ca să corectăm. Ei au făcut performanță. Nu toți! Cei care nu pot, nici nu recunosc, au alte preocupări, îi vezi din prima. Sunt supraviețuitorii sistemului, sub protecția unei legi a funcționarilor publici/a unei jurisprudențe în justiție.
Și mie mi s-a întâmplat să greșesc în toată activitatea mea. Am greșit, am spus, am asumat, am propus soluții de rezolvare. Lucrurile nu se însănătoșesc în România dacă ascundem greșelile. Este de preferat să nu apară greșeli (mă refer la cele dintr-o eroare umană, nu la cele intenționate care nu se tolerează!) dar într-o instituție cum este Casa de pensii, de exemplu, unde se lucrează cu atât de multe dosare, calcule, adeverințe, etc. există și această posibilitate care trebuie să aibă un caracter excepțional.
Informația apărută în presă (ziare.com, 26.10.2020) cu privire la doamna F.J. din județul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizație de urmaș (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informații și refuz să le ignor? Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informație trebuie verificată.
Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizația de urmaș după soțul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961. Am cerut explicații și, bineînțeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!
Noroc că am reușit alături de colegii mei parlamentari, sub coordonarea liderului Florin Roman, să modificăm de curând legea pensiilor prin care erorile angajaților sistemului public, prin neacordarea unor drepturi de care ar fi beneficiat titularul de pensiei prin efectul legii, nu se mai prescriu, iar oamenii își vor primi drepturile cuvenite.
Nu sunt un om fericit văzând că se greșește și, de fapt, văzând că greșeala nu este asumată. Asta mi se pare cea mai gravă problemă a sistemului public în zilele noastre.”