Ministrul Muncii a solicitat ministerelor să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că a cerut ministerelor să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public, pornind de la nişte principii. „(…) noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse”, a afirmat ea.
Raluca Turcan a fost întrebată, miercuri, în briefingul de după şedinţa de Guverrn, când va fi gata legea salarizării.
„Suntem în situaţia în care am solicitat ministerelor de linie care coordonează activităţi în domeniile lor de activitate să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public, pornind de la nişte principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat ca fiind necesare. În primul rând, să existe o unitate în privinţa salariului în plată care se calculează pentru toate categoriile socio-profesională şi noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse pe grila de salarizare şi sistemul sporurilor să fie revizuit radical, în sensul în care unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiţii de muncă identice, sau altele să fie eliminate şi în domeniile respective să se prefere o reaşezare pe grila de salarizare a salariilor în plată”, a explicat Turcan.
Ea a vorbit despre stabilirea unor indicatori de performanţă.
„Cu alte cuvinte, dorim ca sporurile să fie generate fie de o anumită categorie de activitate desfăşurată, fie pentru motivarea salariaţilor astfel încât ele să atingă de fapt sau să servească scopul ca instituţiile să fie cât mai aproape de cetăţean, să fie eficiente şi să răspundă unor indicatori de performanţă”, a adăugat ministrul Muncii.
Potrivit sursei citate, pentru stabilirea acestor indicatori de performanţă din instituţiile publice, se intenţionează accesarea de fonduri prin PNRR pentru plata consultanţei de la o instituţie financiară internaţională de prestigiu.
Turcan a arătat că actul normativ ar urma să fie pregătit în decurs de un an.
news.ro