Ministrul Muncii: 90% din fondurile alocate șomajului tehnic pentru luna martie au fost achitate

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Violeta Alexandru anunţă că peste 600.000 de persoane, angajaţi şi profesionişti, beneficiază de plata şomajului tehnic şi anunţă că, după rectificarea bugetară, în cursul zilei de vineri, 90% din fondurile alocate pentru luna martie vor fi achitate, restul urmând a fi virat luni. Alexandru atrage atenţia asupra faptului că există angajatori care au trimis, conform documentelor, muncitorii în şomaj tehnic dar le cer oamenilor să vină la serviciu, ea solicitând celor aflaţi în această situaţie să sesizeze ITM.

Violeta Alexandru anunţă că în perioada 16 martie – 31 martie peste 600.000 de angajaţi români au fost sprijiniţi prin acordarea şomajului tehnic, iar 50.000 de profesionişti care lucrează sub diverse forme au primit de asemenea acest sprijin. Alexandru susţine că pentru plăţile care vor fi făcute luna viitoare pentru luna aprilie va exista o îmbunătăţire în ceea ce priveşte plăţile şi răspunsul autorităţilor.

„Din cererile depuse de alţi profesionişti peste 50.000 de persoane care lucrează prin PFA, întreprinderi familiale şi contracte de drepturi de autori au primit sau primesc astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic. (…) O primă parte din plăţi a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie când s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie – 21 martie. Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, fără de care nu s-au putu opera plăţile, toate cererile care fuseseră prelucrate de ANOFM şi ANPIS au fost finalizate şi plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăzi, banii prevăzuţi prin rectificarea bugetară au intrat în conturile ANOFM şi ANPIS. Îmi pare rău că nu s-a putut mai devreme. Este o situaţie cu caracter excepţional, urmând ca la începutul lunii mai pentru cererile depuse în luna aprilie să vedeţi o îmbunătăţire” a afirmat ministrul Muncii vineri, într-o declaraţie de presă.

Ea spune că în cursul zilei de vineri se vor plăti aproximativ 90% din fondurile alocate şomajului tehnic, urmând ca luni să fie achitat restul.

Cele mai afectate industrii de şomajul tehnic sunt cea prelucrătoare şi domeniul HoReCa, iar cele mai multe cereri au fost depuse în Bucureşti şi în judeţele Cluj Iaşi, Braşov, Hunedoara şi Prahova, au precizat oficialii ministerului.

„Pentru toţi cei care au în vedere să depună în continuare cereri, pentru luna aprilie, îi asigur că vom face în continuu îmbunătăţiri (…) Este important să internalizăm în interiorul instituţiilor procedurile necesare astfel încât România să fie capabilă să reacţioneze imediat şi profesionist arunci când românii au nevoie de un sprijin. Evaluarea mea arată că România a reuşit să gestioneze o măsură de sprijin – şomajul tehnic- într-un mod simplul eficient .şi transparent” a afirmat Alexandru.

Aceasta a spus că instituţiile care au în atribuţie verificarea modului în care sunt cheltuiţi banii publici vor face ulterior controale.

Ministrul Muncii relatează că cea mai comună situaţie întâlnită în cazul celor care solicită fonduri pentru plata şomajului tehnic este legată de neînregistrarea anterioară a contractelor în REVISAL şi de necompletarea unor date privind contul bancar.

„Avem semnale de situaţii în care deşi au declarat înscrierea angajaţilor în şomaj tehnic, în unele situaţii angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o situaţie dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea”,  spune ministrul.

Violeta Alexandru subliniază că nu doreşte să „antagonizeze” angajatorii şi angajaţii, dar subliniază că nu acesta este rolul măsurii de sprijin privind şomajul tehnic, ci măsura a fost gândită „pentru a menţine cele două părţi în contact, astfel încât activitatea să revină uşor uşor la normal”

Alexandru spune că de la luarea deciziei privind şomajul tehnic până la plăţile efective, măsura de sprijin a fost gestionată „în esenţă, în mod eficient”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *