Ministrul Fondurilor Europene: Debirocratizăm și simplificăm procesul de accesare a fondurilor europene
Proiectele din fonduri europene vor fi evaluate şi monitorizate în privinţa contractării şi implementării prin intermediul unui Cod al Fondurilor Europene, în aşa fel încât procesul de debirocratizare şi simplificare să poată fi dus la bun sfârşit.
Marcel Ioan Boloș: „De la preluarea mandatului, am încercat progresiv să eliminăm partea aceasta de birocraţie. O primă măsură a fost cea legată de digitalizare, astfel încât cel puţin drumurile pe care beneficiarii le făceau pentru semnarea contractelor de finanţare să nu se mai facă. Astăzi, se semnează de la birou. Procesul de simplificare va continua cu a doua etapă care va ţine de procesul de verificare a achiziţiilor publice şi care fi complet digitalizat.
În premieră, anunţ un viitor Cod al fondurilor europene care va unifica regulile pe care le are fiecare program operaţional în ceea ce priveşte evaluarea, contractarea, monitorizarea, implementarea proiectelor. Vom încerca să creionăm reguli simple în favoarea beneficiarilor, dar comune pentru programele operaţionale, astfel încât procesul de debirocratizare şi simplificare să poată fi dus la bun sfârşit. Este o condiţie de bun simţ să putem avea un sistem de management al fondurilor europene foarte accesibil pentru toţi beneficiarii şi să ne îndreptăm mai mult atenţia spre beneficiar şi spre implementarea proiectelor.
Am alocat fonduri pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice, astfel încât să eliminăm greşelile din trecut în ceea ce înseamnă întârzieri în implementarea programelor operaţionale şi să putem da startul noii perioade de programare cu implementarea de proiecte.
Eliminăm greşelile trecutului
Procesul acesta de absorbţie a banilor europeni pentru România are un parcurs destul de greoi, dar vina aceasta, oarecum, în parte ne aparţine, deoarece am pierdut timp preţios în perioadele de programare. Spre exemplu, dacă o perioadă de programare, cum ar fi cea actuală, a început în 2014, România a început negocierile pentru accesarea de bani abia în 2015 – 2016, deci, cu 2-3 ani mai târziu. După finalizarea procesului de negociere a început procesul de acreditare al Autorităţilor de Management şi în 2016 nu aveam nici măcar un euro absorbit. Aceasta este o cauză, dar nu singura pentru acest parcurs greoi pe care îl avem pe zona fondurilor europene. La ea se mai adaugă capacitatea de implementare destul de slabă a marilor beneficiari de fonduri şi mă refer aici la zona proiectelor de infrastructură, care sunt aşteptate de toată ţara românească.”