Ministrul Fondurilor Europene a semnat primele zece contracte pentru dotarea spitalelor Covid-19

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat luni primele zece contracte pentru finanţarea din fonduri europene a cheltuielilor spitalelor Covid-19, în valoare totală de 205,1 milioane lei şi finanţate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

„Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat, astăzi, primele 10 contracte pentru finanţarea din fonduri europene a cheltuielilor spitalelor Covid-19. Contractele semnate, în valoare totală de 205,1 milioane lei, sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, prin intermediul apelului ‘Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19’ în valoare de 350 milioane euro”, a informat luni ministerul.

Dintre proiectele semnate, 8 sunt de tip A (proiecte de investiţii pentru unităţile sanitare publice) şi 2 sunt de tip C (investiţii pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului).

„La începutul crizei sanitare provocate de noul coronavirus ne-am propus să identificăm rapid fondurile disponibile şi să le redirecţionăm pentru măsuri socio-economice şi sanitare cât mai rapid. Am semnat astăzi primele zece contracte pentru finanţarea spitalelor din prima linie în lupta împotriva coronavirusului şi vom continua să evaluăm rapid şi celelalte proiecte depuse pentru ca fondurile europene să finanţeze cât mai repede unităţile sanitare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Beneficiarii finanţărilor sunt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea – 40,1 milioane lei, pentru proiectul ”Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Oradea şi judeţul Bihor – proiect de tip A”; Institutul Clinic Fundeni – 24,3 milioane lei, pentru gestionarea în timp util şi eficient de către Institutul Clinic Fundeni a crizei sanitare COVID-19  – proiect de tip A; Spitalului Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova – 48,1 milioane lei, pentru combaterea răspândirii virusului prin dotarea Spitalului Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova – proiect de tip A.

De asemenea, între beneficiari sunt: Municipiul Carei – 2,3 milioane lei, pentru creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Carei – proiect de tip A; municipiul Bistriţa – 870.000 lei, sprijin pentru persoanele vulnerabile – proiect de tip C; Judeţul Giurgiu – 4,3 milioane lei, pentru management eficient anti Covid la nivelul DGASPC Giurgiu Macov – proiect de tip C.

Alţi beneficiari menţionaţi sunt: Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova – 13,3 milioane lei, pentru consolidarea capacităţii centrului medical din cadrul Serviciul de Protecţie şi Pază pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19 – proiect de tip A; Judeţul Cluj – 12,2 milioane lei, pentru dotarea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID-19 – proiect de tip A.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova va primi totodată o finanţare de 48,2 milioane lei pentru combaterea Virusului prin Dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova – proiect de tip A.

Serviciul de Protecţie şi Pază – U.M 0149 Bucureşti primeşte o finanţare de 10,2 milioane lei pentru consolidarea capacităţii centrului medical din cadrul Serviciul de Protecţie şi Pază pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19 – proiect de tip A.

Până în prezent, au fost depuse spre evaluare 51 cereri de finanţare cu o valoare de 164,2 milioane euro: 41 de proiecte de tip A, în valoare de 155,4 milioane euro, prin care 50 de unităţi sanitare publice sunt dotate cu echipamente medicale/echipamente de protecţie; 10 proiecte de tip C, în valoare de 8,8 milioane euro, prin care direcţiile generale de asistenţă socială sunt dotate cu echipamente de protecţie.

Alte 125 cereri de finanţare sunt în curs de completare în sistemul informatic MySMIS. Proiectele sunt evaluate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Apelul de proiecte este deschis până la data de 30 septembrie 2020 şi este adresat următoarelor categorii de beneficiari: Unităţi sanitare publice  pentru  care  Ministerul  Sănătăţii  stabileşte  necesitatea dotării; Ministerul Sănătăţii/ alte autorităţi publice centrale şi autorităţi publice locale, sau unităţi aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, pentru achiziţii necesare gestionării crizei de sănătate publică; Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

viewscnt

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *