Ministrul Energiei: Producţia de energie pe cărbune nu poate fi înlocuită cu panouri fotovoltaice sau centrale eoliene, ci cu producţia pe gaz
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat recent că înlocuirea producției de energie pe cărbune nu poate fi realizată cu panouri fotovoltaice sau centrale eoliene, ci necesită trecerea la producția pe gaz. Declarația a fost făcută în contextul în care există întârzieri semnificative în proiectele de înlocuire a centralelor pe cărbune de la Ișalnița și Turceni.
Conform lui Burduja, în prezent, Complexul Energetic Oltenia (CEO) se confruntă cu întârzieri în procesul de înlocuire a grupurilor pe cărbune, iar o parte dintre acestea ar trebui să treacă în rezervă. Ministrul a explicat că, pentru a asigura continuitatea producției de energie, este esențial să fie funcționale grupurile de gaze de la Ișalnița și Turceni, care ar avea o capacitate de 850 MW și, respectiv, 478 MW. Aceste grupuri pe gaz întâmpină, însă, întârzieri semnificative.
„Ne dorim ca în toamnă să avem depunerea ofertelor și atribuirea contractului până la sfârșitul anului, ceea ce ar permite punerea în funcțiune a grupului pe gaz de la Ișalnița până în 2027, cu sprijinul Transgaz. La Turceni, întârzierile sunt și mai mari”, a declarat Burduja. El a subliniat importanța corelării între închiderea grupurilor pe cărbune și punerea în funcțiune a celor pe gaz, deoarece doar astfel se poate asigura producția în bandă necesară.
În ceea ce privește termenele stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Legea decarbonizării, ministrul a menționat că anul 2032 este ultimul an în care CEO ar urma să funcționeze. De asemenea, a spus că se așteaptă un studiu de adecvanță de la Transelectrica, care ar putea furniza argumentele tehnice necesare pentru a solicita o eventuală decalare a termenelor de închidere în dialogul cu Comisia Europeană.
„În prezent, Complexul Energetic Oltenia contribuie cu 10-15% din producția de energie electrică a României. În Valea Jiului, unde producția este mult mai mică, discutăm despre doar 4 mine și 2.000 de angajați, față de zeci de mii în 1990”, a concluzionat Burduja, subliniind necesitatea unei tranziții controlate și bine planificate pentru a evita deficitul de energie.
Monika BACIU