Ministrul Energiei, despre mecanismul de despăgubire a celor afectați de pana de curent de vineri
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că pana de curent care a afectat o parte a ţării vineri a fost un incident la nivel european, a cărui cauză nu se cunoaşte încă, Popescu afirmând că România a fost „victima” şi nu cauza acestui incident. Popescu susţine că cei afectaţi de pana de curent vor putea primi despăgubiri de la cel care va fi găsit vinovat, iar dacă nu se va identifica responsabilul, există, la nivel european, un fond din care se vor acorda despăgubirile.
„Este prima dată, cred, după anii 80, când avem parte de un asemenea incident major la nivel european. România a fost afectată la ora 15:05, a fost printre ultimele ţări afectate. (…) Până acum, cauza nu este cunoscută. Există o comisie la nivel european, formată din toţi transportatorii de sistem. Aseară s-au întâlnit, au stabilit acest lucru, când s-a declanşat acest incident. Au fost aproape toate statele europene afectate şi, din ce s-a stabilit aseară, România fost ultimul stat afectat. Practic, putem spune clar: suntem victima acestui incident, România nu a fost cauza acestui incident”, a declarat sâmbătă, la Digi 24, ministrul Energiei.
Ministrul a precizat că investigaţia continuă şi că, dacă se va găsi cine este responsabilul, acela va plăti daunele provocate de pana de curent electric, iar dacă nu va fi găsit vinovatul, se vor realiza despăgubiri dintr-un fond existent la nivel european.
„Ce pot să le spun oamenilor vizavi de problemele care le au, în cazul unui incident european: dacă nu se va reuşi să se stabilească cu certitudine cine este de vină – pentru că dacă se va stabili cine este de vină, acela va plăti acele pagube – va exista la nivelul Comisiei Europene un fond de rezervă care va despăgubi, în funcţie de solicitările persoanelor, va despăgubi pe cei afectaţi de acest incident”, a adăugat ministrul.
Virgil Popescu susţine că în ultimii 10 ani în România nu s-au mai făcut investiţii majore în sistemul energetic naţional, în acest context el susţinând dezvoltarea a unor noi capacităţi de producţie, întărirea liniilor de transport şi de interconectare în transportul energiei electrice, lucruri care se vor putea realiza din fonduri naţionale sau europene.
O avarie a afectat vineri reţeaua de transport al energiei electrice în mai multe regiuni din nord-vestul ţării, compania Transelectrica precizând că s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţãri. Combinatul chimic Azomureş din Târgu Mureş a anunţat că în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roscat, cauzat de oprirea uneia dintre instalaţile de producere a acidului azotic.
news.ro