Ministrul Energiei, despre accidentul de la Mina Lupeni: Am înţeles că a fost un gol în tavan, că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, dar la stâlpi au fost probleme
Ministru Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii cu conducerea Minei Lupeni şi cu şapte din cei opt mineri care au reuşit să se salveze din subteran după prăbuşirea tavanului unei galerii, că a existat un gol în tavan care a crescut riscul prăbuşirii acestuia şi că, deşi sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, au existat probleme la stâlpii de susţinere.
„Din ce am înţeles, a fost un gol în tavan, un gol care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla. Se pare că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat. În schimb la stâlpi, spun ei, ar fi nişte probleme şi din cauza aceasta stâlpii s-ar fi micşorat de la 2.10 la 1.80. Noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM şi procuratura să îşi facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi de unde a apărut problema. O să ne facem şi noi ancheta internă şi verificările. Nu o s-o comunicăm până în momentul în care ITM şi procuratura o comunică”, a declarat Toma Petcu.
El a mai spus că minerul internat la Spitalul Floreasca din Capitală este la terapie intensivă, însă starea lui se îmbunătăţeşte.
„Este sub observare medicală permanentă. Un medic de la Floreasca ţine permanent legătura cu familia şi le-a transmis că momentan nu poate fi vizitat, fiind la terapie intensivă. E sub control medical şi are cea mai bună îngrijire”, a susţinut ministrul Energiei.
El s-a întâlnit cu conducerea Minei Lupeni, dar şi cu şapte din cei opt mineri care se aflau în galerie la momentul surpării tavanului şi care au reuşit să se salveze.
Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi, în jurul orei 14.00, când tavanul unei galerii s-a surpat pe o distanţă de aproximativ 16 metri. În galerie se aflau 11 mineri, iar 8 dintre ei au reuşit să se salveze, în timp ce ceilalţi trei au fost daţi dispăruţi.
Salvatorii mineri au început operaţiunile de căutare, iar după aproximativ şapte ore de intervenţie în subteranul minei au reuşit să ajungă la primul dintre ortacii blocaţi de surparea produsă la aproximativ 400 de metri sub pământ. Minerul – în vârstă de 43 de ani – a fost purtat de salvatori pe o targă până la ieşirea din subteran, la Puţul Sud, unde a fost preluat de un echipaj SMURD. El a fost transportat în comă indusă, cu un elicopter SMURD, la Spitalul Floreasca din Capitală, iar potrivit medicilor starea lui este extrem de gravă, următoarele ore fiind hotărâtoare.
Cel de al doilea miner a fost salvat după o intervenţie de aproximativ 12 ore. El se afla într-o zona protejată, nefiind afectat. Bărbatul a suferit răni uşoare, fiind transportat la spitalul din Petroşani.
Al treilea miner, în vârstă de 39 ani, nu a supravieţuit, el fiind scos decedat, după aproximativ 15 ore de căutări ale salvatorilor.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la Mina Lupeni de joi după-amiază, anunţa că ministerul va face o anchetă „exigentă” în acest caz. El a spus că, chiar dacă în ultimii ani Complexul Energetic Hunedoara a fost subfinanţat, în acest an, datorită unei situaţii economice mai bune a companiei, a existat posibilitatea achiziţiei de echipamente, urmând să se verifice în ce măsură s-a făcut acest lucru. De asemenea, Parchetul şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au declanşat anchete.
news.ro