Ministrul Educației a prezentat rezultatele finale la Bacalaureat – sesiunea iulie 2022
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a prezentat rezultatele finale la Bacalaureat, în sesiunea din luna iulie. El a arătat că rata de promovare este de 75,2%, cu 1,9% mai mult decât rezultatele dinainte de contestaţii. De asemenea, 30.377 de note care au fost mărite, în urma contestaţiilor, şi 15.986 de note care au fost micşorate. Ministrul Educaţiei a anunţat că a crescut şi numărul mediilor de 10, în urma contestaţiilor, la 222 de medii, iar 120 de lucrări au avut, în urma contestaţiilor, mai mult de două puncte diferenţă.
„Numărul contestaţiilor este deja cunoscut, 49.115 contestaţii, anul acesta, faţă de 55.980 anul trecut”, a spus ministrul Cîmpeanu, el arătând că în continuare au fost schimbate foarte multe note. ”Este vorba de 30.377 de note care au fost mărite, în urma contestaţiilor, şi 15.986 de note care au fost micşorate în urma contestaţiilor. 2.752 de note au rămas nemodificate”, a mai spus el.
Ministrul Educaţiei a anunţat că rata de promovare la Bacalaureat, sesiunea din iulie, este de 75,2%, cu 1,9% mai mult decât rezultatele anunţate înainte de contestaţii.
„Această diferenţă se păstrează în fiecare dintre anii din urmă”, a arătat Cîmpeanu, precizând că este clar că sunt multe lucruri care trebuie îmbunătăţile în sistemul de evaluare. Ministrul Educaţiei a anunţat că în urma rezultatelor finale la Bacalaureat, după soluţionarea contestaţiilor, numărul celor care au reuşit să promoveze acest examen este de 91.332, cu aproape 3.000 mai mult decât numărul celor care au promovat anul trecut, deşi anul acesta numărul acelor înscrişi a fost cu aproape 7.000 mai mic.
Faţă de anul 2020, numărul celor înscrişi la Bacalaureat este cu aproape 30.000 mai mic.
Sorin Cîmpeanu a spus că, din perspectiva prezenţei, şi anul acesta, raportat la cei înscrişi, avem o prezenţă de 96%. ”Această prezenţă a mai fost înregistrată în anul 2010”, a spus ministrul.
„Avem un număr de 41.465 de candidaţi care au început clasa terminală dar, din diverse motive, nu s-au înscris la Bacalaureat”, a anunţat ministrul Educaţiei, el precizând că a verificat cauzele, care, spune el, sunt surprinzătoare.
„Un număr de 13.000 de candidaţi nu s-a înscris deşi aveau dreptul să se înscrie. Au promovat toate disciplinele şi nu s-au înscris. Avem un număr de 28.571, per total, învăţământ de stat şi privat, elevi care nu au reuşit să promoveze”, a mai afirmat ministrul Educaţiei, arătând că fie au situaţie neînscheiată, fie au corigenţe sau repetenţe.
Din cei care aveau dreptul să se înscrie la Bacalaureat şi nu s-au înscris, 10.995 de elevi sunt în învăţământul de stat iar diferenţa de 1.929, aproape 2.000 de candidaşi, sunt în învăţământul liceal privat.
„Avem 80% candidaţi promovaţi, din promoţia curentă, anul trecut am avut 75,7% promovare, la nivelul promoţiei de anul trecut”, a afirmat ministrul, precizând că sunt 108.000 de candidaţi din promoţia curentă, plus 13.000 din promoţiile anterioare şi din aceştia, au promovat 86.804 promovând din promoţia curentă şi 4.174 din promoţiile trecute. Totalul este peste 90.000 promovaţi.
„Este un lucru îmbucurător”, a mai afirmat ministrul Cîmpeanu, arătând că anii trecuţi au fost sub 90.000 candidaţi promovaţi.
Ministrul Educaţiei a anunţat că a crescut şi numărul mediilor de 10, în urma contestaţiilor, la 222 de medii. ”Avem încă 60 de medii de zece, peste cele 162 de medii de zece anunţate înainte de contestaţii”, a afirmat ministrul.
Sorin Cîmpeanu s-a referit şi la diferenţele de puncte înregistrate în urma contestaţiilor, afirmând că peste 86% s-au modificat cu mai puţin cu un punct.
„Marea majoritate a diferenţelor mari provine din rândul probelor de limba română şi istorie, acolo au fost cele mai multe medii modificate”, a spus Cîmpeanu.
El a mai spus că au fost şi 120 de lucrări cu mai mult de două puncte diferenţă.
Jumătate din aceste diferenţe mari provine din patru judeţe, Maramureş, cu 22 de note schimbate, Ialomiţa şi Argeş, cu câte 12 note schimbate şi Constanţa cu 10 note schimbate.
„În cazul acestor 120 de lucrări, vom analiza punctual, caz cu caz, lucrare cu lucrare, care au fost cauzele care au determinat aceste diferenţe mari”, a spus Cîmpeanu, precizând că erorile sunt de transcriere a rezultatelor, şi acestea vor putea fi eliminate când vom avea corectare digitalizată.
„De asemenea, sunt diferenţe care provin din erori de interpretare, mai ales la limba română şi istorie şi diferenţe cărora nu le găsesc niciun fel de explicaţii, la itemii de tip grilă”, a arătat el.
Ministrul a spus că o veste bună este faptul că 74 de licee, din totalul de 1.393 de licee, în care promovarea a fost de sută la sută.
”Din păcate, avem un număr de 42 de licee în care promovarea a fost zero, niciun candidat nu a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat”. ”În mod evident, avem probleme foarte grave la aceste licee, nu poate fi doar vina elevilor, cu siguranţă acolo procesul de predare-învăţare trebuie să fie mult îmbunătăţit”, a declarat ministrul.
news.ro