Ministrul Apelor şi Pădurilor, către Greenpeace şi Agent Green: Nu intenţionez să blochez aplicaţia Inspectorul Pădurii
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a transmis, joi, o scrisoare deschisă către Greenpeace România şi Agent Green, în care acuză ONG-urile că au denaturat cu bună-ştiinţă informaţiile prezentate de ea, în condiţiile în care îşi doreşte dezvoltarea cât mai rapidă a portalului inspectorulpadurii.ro, nefiind vorba despre blocarea aplicaţiei. Ea şi-a exprimat speranţa că organizaţiile guvernamentale îi vor identifica pe cei care aleg calea dezinformării şi „vor cerne singure bobul de grâu de neghină”, pentru a putea construi împreună un parteneriat solid, care să genereze beneficii pentru pădurile României.
„Am luat la cunoştinţă, cu mâhnire, felul în care dumneavoastră v-aţi poziţionat faţă de declaraţiile publice pe care le-am susţinut în conferinţa de presă de marţi, 18 iulie 2017, conferinţă înregistrată integral şi postată pe pagina de Facebook a MAP. Nu pot să nu mă întreb, retoric, cum de toate celelalte ONG-uri prezente au înţeles adevărul, numai dumneavoastră nu. Şi nu pot să nu mă întreb, tot retoric, cum de mesajul mincinos promovat de dumneavoastră, ONG-uri (apolitice), este acelaşi cu mesajul promovat de platforma politică România 100. Având în vedere faptul că, atât în anumite articole de presă, cât şi în spaţiul public, aţi făcut afirmaţii calomnioase de genul ”Ministerul Apelor şi Pădurilor vrea să blocheze/amputeze/închidă aplicaţia Inspectorul Pădurii”, mă văd nevoită să vă mai explic odată (…)”, şi-a început scrisoarea Doina Pană.
Ministrul a susţinut că „unul dintre cele mai importante puncte ale Programului de Guvernare 2017-2020 din domeniul Păduri, pe care PSD şi l-a asumat, îl reprezintă ”Dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL, operaţionalizarea sistemului FMIMS şi dezvoltarea sistemului „Radarul Pădurilor” de alertare a instituţiilor cu responsabilităţi în materie, coroborat cu sistemul 112 pentru transportul de lemn”.
„În plus, acest obiectiv duce la îndeplinire şi o prevedere din Hotărârea CSAT din iunie 2015. Astfel, la preluarea mandatului am vrut să aflu ce demersuri s-au realizat, în acest sens, în ultimii doi ani. Am aflat, cu stupoare, următoarele: în august 2016, MMAP a făcut uz de date false pentru atribuirea directă către o societate comercială, în mod ilegal, a unui contract de dezvoltare a sistemului SUMAL în valoare de cca. 500.000 de euro, având ca termen de execuţie luna decembrie 2016”, a completat social-democrata.
Doina Pană a mai spus că „societatea comercială cu care s-a încheiat contractul nu a putut duce la îndeplinire prevederile contractuale în termenul stabilit din cauza multiplelor solicitări de servicii făcute de MMAP, suplimentare celor din caietul de sarcini şi a cerut în scris prelungirea contractului prin act adiţional”.
„Ministrul tehnocrat al Mediului, Apelor şi Pădurilor a refuzat acest lucru şi contractul a expirat, fără ca dezvoltarea să fie finalizată şi recepţionată. Continuarea dezvoltării până la obţinerea produsului final, după ce contractul a expirat, ar fi reprezentat, conform legislaţiei din România, o ilegalitate”, a adăugat ea.
Ministrul Apelor şi Pădurilor a mai afirmat că, „în cadrul dezvoltării, s-a realizat parţial portalul www.inspectorulpadurii.ro, care are ca obiectiv utilizarea de imagini din satelit pentru a depista tăierile ilegale de pădure”.
„Fără să fie finalizat şi, în consecinţă, fără să funcţioneze corespunzător, acest portal a fost făcut public în faza sa de testare, creând confuzie în rândul cetăţenilor, ca şi când toate alertele pe care le emite ar reprezenta tăieri ilegale. În realitate, din totalul de 5.932 de alerte verificate de către Gărzile Forestiere, doar 17 s-au dovedit a fi tăieri ilegale. Finalizarea acestui portal face parte din dezvoltarea SUMAL, demers compromis la acest moment de acţiunile iresponsabile ale Guvernului tehnocrat, care n-a fost de acord cu încheierea unui act adiţional la contract, încât produsul final să poată fi obţinut”, a subliniat Doina Pană.
Ministrul a mai transmis că obiectivul său este acela de a corecta toate disfuncţionalităţile şi de a continua dezvoltarea SUMAL, care include, printre altele, şi finalizarea portalului inspectorulpadurilor.ro.
„În spiritul celor convenite cu reprezentanţii ONG, marţi, 18 iulie 2017, înainte de conferinţa de presă, v-am invitat la o întâlnire informală, în cadrul căreia v-am adus la cunoştinţă toate aceste aspecte şi v-am asigurat că obiectivul meu, ca parlamentar şi ministru, şi al Ministerului pe care îl conduc, este acela de a corecta toate disfuncţionalităţile şi de a continua, în cel mai scurt timp, legal, dezvoltarea SUMAL, care include, printre altele, finalizarea portalului inspectorulpadurilor.ro. În acest sens, v-am informat că am depus plângere penală la PÎCCJ şi că aşteptăm finalizarea anchetei, pentru a relua procesul de dezvoltare al sistemelor informatice. V-am informat, de asemenea, că am solicitat celeritate în soluţionarea cauzei (…)”, a arătat Doina Pană.
Ministrul susţine că Greenpeace România şi Agent Green au denaturat „cu bună-ştiinţă” informaţiile prezentate de ea.
„După conferinţa de presă, dumneavoastră ne-aţi atacat şi denigrat public, denaturând cu bună ştiinţă informaţiile prezentate şi susţinând că intenţia noastră este ”de a bloca/amputa/închide aplicaţia Inspectorul Pădurii”, instigând populaţia la reacţie publică. În primul rând, subiectul în cauză nu are nicio legătură cu aplicaţia ”Inspectorul Pădurii”, o aplicaţie pentru telefonul mobil care le indică utilizatorilor dacă un transport de lemn are sau nu aviz de însoţire. Aplicaţia a fost lansată anul trecut, funcţionează foarte bine şi este foarte utilă în a degreva serviciul 112 de apeluri pentru transporturi legale. Ea nu are nevoie de mentenanţă proprie, pentru că reprezintă doar o interfaţă a aplicaţiei ”Radarul Pădurilor” care are serverele protejate la STS, instituţie care asigură şi mentenanţa”, a explicat ministrul Apelor şi Pădurilor.
Social-democrata a susţinut că îşi doreşte dezvoltarea portalului www.inspectorulpadurii.ro, „imediat ce vor fi clarificate aspectele juridice sesizate în plângerea înaintată PÎCCJ”.
„Având în vedere că, în ciuda tuturor explicaţiilor oferite, în ciuda deschiderii mele la dialog şi colaborare, dumneavoastră aţi ales să denaturaţi adevărul şi să lansaţi atacuri nefondate, nu pot să nu vă pun la îndoială buna credinţă. Atitudinea dumneavoastră nu va afecta, cel puţin în ceea ce mă priveşte, spiritul deschiderii şi dialogului cu societatea civilă. Nutresc însă speranţa că dumneavoastră veţi reflecta la acţiunile întreprinse în ultimele zile, vă veţi gândi la românii care vă urmăresc şi vă susţin activitatea, îi veţi identifica pe aceia dintre dumneavoastră care aleg calea dezinformării şi veţi ”cerne singuri bobul de grâu de neghină”. Doar în acest mod cred că putem construi un parteneriat solid, care să genereze beneficii pentru pădurile României. Eu vă asigur că, indiferent dacă îmi veţi fi sau nu alături, voi continua dezvoltarea tuturor instrumentelor care contribuie la stoparea şi eradicarea tăierilor ilegale”, a conchis Doina Pană.
news.ro