Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect de OUG pentru a introduce coplata pentru serviciile medicale
Ministerul Sănătăţii (MS) a pus în dezbatere publică un proiect de OUG privind coplata şi susţine că nu intenţionează introducerea acesteia pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. MS arată că proiectul pus în dezbatere publică vrea să dea posibilitatea asiguraţilor să beneficieze de servicii medicale la furnizori privaţi în contract cu CNAS, „cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS”. Însă în proiectul de OUG nu se face vreo referire la faptul că modificările s-ar aplica doar furnizorilor privaţi de servicii medicale.
„Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. Proiectul pus în dezbatere publică urmareşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia”, precizează Ministerul Sănătăţii.
Proiectul de OUG pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se află în dezbatere publică.
Proiectul modifică două articole din lege. Astfel articolul 230 alineatul (2), lit. e) va stabili că asiguraţii au dreptul „să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepţia contribuţiei personale pe care aceştia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”.
În forma actuală, legea prevede că asiguraţii au dreptul „să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru”.
De asemenea, este introdusă şi o modificare la articolul 237 alineatul 1, care acum stabileşte „serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond”, iar în forma nouă va fi ”serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond şi care pot atrage contribuţia personală a pacientului”.
În proiectul de OUG nu se face vreo referire la faptul că modificările s-ar aplica doar furnizorilor privaţi de servicii medicale.