Ministerul Mediului deschide procesul de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, participă, luni, la deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic şi a precizat că trebuie schimbată abordarea, astfel încât nu toţi proprietarii şi administratorii de păduri să fie consideraţi ca ”potenţiali contravenienţi”. În plus, ministrul apreciază că este nevoie de o legislaţie mai suplă, mai uşor de implementat, pentru că sunt chiar şi angajaţi din minister care nu mai ştiu toate norbativele din domeniu. ”Pădurea este mult mai mult decât lenm”, afirmă ministrul, apreciind că doar pădurea ne poate ajuta să păstrăm echilibrul fragil în ceea ce priveşte schimbările climatice.
„Pornim cu o Strategie, vine apoi legislaţia primară la nivel de Cod Silvic …Ne propunem ca legislaţia să fie mai suplă şi mai puţin stufoasă decât cea de până acum. Se mai întâmplă şi în minister ca inclusiv colegii noştri să uite de prevederi care au fost aprobate prin anii 90”, a afirmat, luni, ministrul Mediului.
Acesta a apreciat că doreşte ”o legislaţie mai suplă, mai uşor implementabilă”.
„Ne-am propus prin noua Strategie: schimbarea modului de abordare. În ultimele decenii, legislaţia şi implementarea în sistemul silvic s-a bazat foarte mult pe control, pe partea pecuniară, de pedepsire a celor care nu respectă legislaţia. Există foarte puţină conducere prin stimulente şi care să vină în sprijinul proprietarilor de terenuri”, a mai apreciat ministrul.
Potrivit ministrului, controlul şi sancţiunile ”au rolul şi rostul într-un sistem naţional”, dar trebuie să ne axăm pe prevenire şi să nu privim pe toată lumea ca un ”potenţial contravenient”.
”Mai multă pădure trebuie să fie coloana unei strategii noi”, afirmă ministrul Mediului, care cere programe naţionale de împăduriri în majoritatea judeţelor, mai ales în cele din sud.
”Este nevoie în continuare de separarea jucătorilor din piaţă”, susţine ministrul, iar cei care respectă legea să aibă parte de un control pe care să nu-l simtă.
”Pădurea este mult mai mult decât lenm. Pădurea este viaţa noastră şi este elementul cre ne poate sprjini cel mai mult împotriva schimbărilor climatice (…) Ne ajută foarte mult în menţinerea acestuia echilibru fragil. Sper să ne apropiem de abordarea normală, dar trebuie eliminate acele pete negre care ne produc foarte mult deserviciu”, a adăugat ministrul Mediului.
Declaraţiile au fostn făcute, luni, la deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic, în baza principiilor stabilite de Strategia Naţională pentru Păduri.
Toate persoanele interesate să participe la procesul de consultare sunt invitate să completeze chestionarul.
Potrivit Ministerului Mediului, noul Cod Silvic va fi elaborat în cadrul proiectului ”Reforma sistemului de management şi a celui de guvernanţă în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naţionale şi a legislaţiei subsecvente” , prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 – Păduri şi protecţia biodiversităţii.
Consorţiul care lucrează la elaborarea acestui act normativ este format din specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, ai Universităţii Transilvania din Braşov şi ai Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava.
news.ro