Ministerul Energiei confirmă dezastrul financiar de la CEH

Ministerul Energiei confirmă dezastrul financiar cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara. Situația critică cu care se confruntă societatea energetică hunedoreană reunește la aceași masă mai multe ministere și instituții ale statului.

Decizia Comisiei Europene în ceea ce privește rambursarea de către CEH a ajutoarelor de stat aruncă compania într-o situație și mai delicată. Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” (CE Hunedoara) a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice, şi în consecinţă a decis joi că România trebuie să recupereze ajutorul ilegal şi dobânzile aferente, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

“Conform legislației comunitare, Ministerul Finanțelor Publice, în calitatea sa de furnizor al ajutoarelor de stat, va trebui să stabilească suma totală (principalul și dobânzile de recuperare) care urmează a fi recuperată de la beneficiar. Reprezentanți ai Ministerului Energiei, MinisteruluI Mediului, Autorității Fondului de Mediu, Ministerului Finanțelor Publice, ANAF și Consiliul Concurenței, au constituit un grup de lucru al cărui obiectiv este acela de a identifica soluția legală care să permită menținerea exploatării continue a activelor de producere a energiei electrice”, arată Ministerul Energiei.

Oficialii Ministerului energiei arată că problemele cu care se confruntă societatea energetică hunedoreană sunt extrem de dificile și este nevoie de implicarea mai multor ministere și autorități ale statului.

“În acest moment, orice decizie privind continuarea activității CEH excede competențele stricte ale Ministerului Energiei, ea neputând fi adoptată decât în consens cu Ministerul Finanțelor Publice i ANAF (care au instituit sechestre asupra tuturor bunurilor din patrimoniul CEH), cu Ministerului Mediului și Autoritatea Fondului de Mediu (față de care CEH înregistrează o datorie de peste 2 mld lei generată de neachiziționarea și nedepunerea la termen a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, corespunzător anilor 2014, 2015, 2016 și 2017, de amenzile aplicate în conformitate cu prevederile art. 28 alin (4) din HG nr. 780/2006 și care nu exonerează compania de obligația de a achiziționa aceste certificate, la care se adaugă și sancțiunea stabilită de Fondul de Mediu aferentă neachiziționării certificatelor verzi, respectiv amenda dată de ANRE pentru neachiziționarea certificatelor verzi)”, mai notează oficialii Ministerului Energiei.

CEH a înregistrat o pierdere curentă de aproape 769 de milioane de lei, o pierdere reportată de 3.451,9 milioane lei, capitaluri negative de 2.842 lei, datorii de peste 1545 lei și o cifră de afaceri de doar 433,8 milioane de lei.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *