Mineritul din Valea Jiului, exemplu pentru turci
Specializările miniere din cadrul Universității Petroșani nu sunt în declin. Asta susține rectorul instituției de învățământ superior ale cărui declarații sunt dublate chiar de fapte concrete. Cadre didactice din Turcia se află la Petroșani unde vor afla mai multe despre industria minieră și cum pot folosi aceste cunoștințe pentru realizarea unor tuneluri sau metrouri.
“În cadrul proiectului ERASMUS+ avem schimburi de cadre didactice și studenți cu toate țările din Uniunea Europeană dar și din NATO, printre care și Turcia. În ultimii ani au mers destul de mulți studenți de-ai nosțri în Turcia unde încep să fie prezenți în universitățile din Istanbul sau Ankara. Am primit și studenți de la universitățile din Turcia, astăzi venind două cadre didactice, un profesor care este specialist în domeniul ingineriei miniere iar celălalt în mecanica rocilor și utilaje pentru săpări, cele care se folosesc la crearea de tuneluri și metrouri. Ambele cadre didactice au venit la Universitate pentru a vizita laboratoarele noastre și să ia contact cu colegii care sunt pe aceste specializări și cu care până la urmă să încheiem parteneriate în proiecte de cercetare ștințifică. Dorim să continuăm aceste schimburi care sunt benefice pentru ambele părți, schimburi care arată până la urmă și calitatea învățământului de la Universitatea din Petroșani. Iată că industria minieră și specializare de inginerie minieră nu este în declin și avem în vedere necesarul de substanțe minerale în special cele rare iar această activitate începe să se reinventeze, să se dezvolte și să fie atractivă și pentru viitorii nostri studenți”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul UNiversității Petroșani.
Universitatea din Petroșani dovedește încă odată, prin toate acțiunile pe care le întreprinde, că este un adevărat liant între administrație, mediul privat și academic în Valea Jiului.
Colaborator