Miercuri și joi, posibile RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE pe șosele și pe calea ferată, din cauza CANICULEI
UPDATE miercuri, ora 09.30:
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat miercuri că, din cauza caniculei, va impune restricţii de circulaţie în 2 august, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pentru camioanele de peste 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează 15 judeţe din vestul ţării.
”Astăzi, 2 august, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează 15 de judeţe din vestul ţării vor fi instituite restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone”, se arată în comunicat.
CNAIR: Miercuri şi joi este posibilă restricţionarea circulaţiei maşinilor cu masa mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei. Județul Hunedoara se află, miercuri și joi, sub atenționare COD PORTOCALIU de caniculă.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că este posibil ca miercuri şi joi să introducă restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone, ca urmare a avertizării de cod portocaliu de caniculă, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Măsura, de la care sunt exceptate anumite categorii de transporturi, cum ar fi cele de persoane, de animale vii, de echipamente de prim ajutor sau funerare, este necesară pentru protecţia drumurilor asfaltate pe care, din cauza temperaturilor ridicate, se produc deformări majore ireversibile.
„În intervalul 02.08.2017 – 03.08.2017 este posibil să se introducă restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, ca urmare a avertizării de caniculă, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie”– precizează CNAIR.
Potrivit sursei citate, de la această măsură privind interzicerea temporară a circulaţiei vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă sunt exceptate transporturilor de persoane, de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi, funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi, trasnporturi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturi pentrut tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule destinate salubrizării, cele de apă îmbuteliată, transporturile de produse provenite din exploatări agricole şi cele militare implicate în exerciţii multinaţionale.
Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere, mai precizează CNAIR.
Și CFR anunţă restricţii de viteză în zonele afectate de caniculă.
Viteza trenurilor de călători şi marfă va fi redusă, în anumite intervale de timp şi pe anumite tronsoane, cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală de circulaţie, atunci când temperatura în şină va depăşi 50 de grade Celsius, urmând să fie luate mai multe măsuri legate de asigurarea siguranţei transportului pe calea ferată începând de marţi şi până la sfârşitul săptămânii, când temperaturile vor ajunge până la 39 de grade, a anunţat CFR SA.
Cincisprezece judeţe din vestul şi sud-vestul ţării se află, marţi, sub cod galben de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 35 şi 37 de grade Celsius, iar de miercuri valul de căldură se va extinde în toată ţara, temperaturile urmând să atingă 39 de grade Celsius.
CFR SA anunţă măsuri spentru această perioadă, inclusiv reducerea vitezei trenurilor.
Conform sursei citate, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare face revizii suplimentare în regiunile aflate sub atenţionare cod galben şi cod portocaliu, inclusiv în județul Hunedoara, prin verificarea directă a căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 de grade, pe tronsoanele unde situaţia o impune, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală.
CFR SA precizează că va anunţa permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce tronsoane se va lua această măsură, astfel încât companiile să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie sau care urmează să circule în ziua respectivă.
De asemenea, CFR le recomandă călătorilor ca, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor în staţiile CFR.