MEN: 144 de proiecte de manuale şcolare, depuse în vederea evaluării calităţii ştiinţifice şi didactice

Ministerul Educației Naţionale (MEN) a anunțat, luni seară, că au fost depuse 144 de proiecte de manuale şcolare, vizând 83 de discipline din planurile-cadru pentru clasele I-VI, acestea urmând a fi evaluate şi, ulterior, după soluționarea eventualelor contestații, avizate. Un proiect de manual şcolar este declarat admis dacă întrunește minimum 85 de puncte din 100 posibile. Autorii manualelor care se vor tipări vor primi între 25.000 şi 45.000 de lei brut.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni seară, de către reprezentanții MEN, în perioada 6 – 19 martie, au fost depuse 144 de proiecte de manuale şcolare, vizând 83 de discipline din planurile-cadru pentru clasele I-VI (45 din ciclul primar şi 38 din ciclul gimnazial).

Până în 11 mai, sunt prevăzute mai multe etape, printre care evaluarea proiectelor de manuale şcolare şi comunicarea rezultatelor, depunerea şi soluționarea eventualelor contestații, respectiv avizarea proiectelor de manuale şcolare.

”Evaluarea calităţii ştiinţifice şi didactice a conţinutului fiecărui proiect de manual şcolar este realizată de trei evaluatori cooptaţi (cadre didactice din învăţământul preuniversitar) şi un specialist extern în ştiinţele educaţiei. Procesul de evaluare a proiectelor de manuale şcolare este independent şi confidenţial pentru toate persoanele implicate. Un proiect de manual şcolar este declarat admis dacă în urma respectării criteriilor de calitate ştiinţifice şi didactice întruneşte minimum 85 de puncte din 100 posibile”, precizează MEN, în comunicat.

Potrivit sursei citate, ”proiectele de manuale şcolare admise după încheierea tuturor sesiunilor de evaluare vor fi supuse unui proces de avizare ştiinţifică, realizat de un cadru didactic din învăţământul superior, specialist în domeniul sau disciplina pentru care a fost propus fiecare proiect”.

Potrivit MEN, remuneraţiile pentru autorii cu cel mai mare punctaj, ale căror manuscrise vor fi publicate ca manuale şcolare la disciplinele din învăţământul primar cu una sau două ore pe săptămână, sunt de 25.000 lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiaşi ciclu de învăţământ, suma aprobată este de 35.000 lei (brut).

În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, remunerația pentru autori este de 25.000 lei (brut), la disciplinele cu o oră, 35.000 lei (brut), pentru două ore, şi 45.000 lei (brut) pentru disciplinele cu patru ore pe săptămână.

Cuantumul remuneraţiilor pentru autorii care au obţinut al doilea şi al treilea punctaj ca valoare vor reprezenta 50%, respectiv 25% din remuneraţia acordată manuscrisului cu cel mai mare punctaj, dacă aceştia îndeplinesc condiţia de a fi primit minimum 85 de puncte.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *