Memorandumul privind schema de stat pentru susţinerea sectorului cultural prin acordarea de granturi, aprobat de Guvern
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri seară, memorandumul privind schema de stat pentru susţinerea sectorului cultural prin acordarea de granturi, cu un plafon de 100 de milioane de euro.
„Astăzi a fost aprobat memorandumul pentru aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural prin acordarea de granturi pentru reluarea activităţii operatorilor culturali afectaţi de pandemia COVID-19. Este o schemă discutată cu reprezentanţii sectorului cultural şi în această seară Guvernul a adoptat, la propunerea vice-prim-ministrului Raluca Turcan şi a ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, acest prim pas pentru implementarea acestei scheme de ajutor de stat cu un plafon de 100 de milioane de euro”, a anunţat, la briefingul de după şedinţa de Guvern, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunţat, miercuri, că, în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai domeniului cultural-artistic românesc, a fost decisă implemetarea unei scheme de ajutor de stat în valoare de 100 de milioane de euro, sub forma unor granturi.
De această sumă vor beneficia sectorul independent, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile.
Vor putea solicita fonduri organizaţiile non-guvernamentale şi societăţile comerciale din domeniul cultural.
„Există două tipuri de granturi: microgranturi, cu o valoare fixă de 4.000 de euro, şi granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar”, a explicat Turcan.
Pentru elaborarea acestei scheme au fost necesare aproximativ 15 runde de întâlniri cu artişti şi organizatori de evenimente, a mai precizat Turcan, şi a fost constituit un grup de lucru cu Ministerul Culturii şi reprezentanţi ai sectorului cultural.
Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural sunt entităţi de drept privat care au avut activitate în ultimii 2 ani în artele spectacolului, artele vizuale, patrimoniu, carte, audiovizual şi educaţie culturală.
Pentru a beneficia de acest ajutor, toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul sectorului cultural, pe de o parte, pentru a cunoaşte exact impactul financiar, şi, în acelaşi timp, ca o condiţie pentru preînscrierea la aplicarea pentru aceste granturi. Înscrierile se pot face până pe 25 noiembrie, inclusiv.
Informaţiile obţinute după etapa de preînscriere vor fi folosite pentru valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat.
Ministerul Culturii va administra schema, prin Unitatea de Management al Proiectului. Proiectul va fi supus dezbaterii publice timp de două săptămâni.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a explicat: „Vom condiţiona aceste finanţări în aşa fel încât banii să se cheltuiască pentru ca beneficiarii să fie din punct de vedere piramidal toţi cei care activează în sectorul cultural respectiv. Pentru că există terţe profesii ce ţin de fiecare domeniu de activitate. Noi ne vom asigura că atunci când finanţăm un organizator de eveniment vor ajunge bani şi la artişti, când finanţăm librării sau edituri vor ajunge bani şi la autori”.
news.ro