Medicul hunedorean care are ace de cojocul bolilor
„În acupunctură există o regulă de aur: cu cât mai puține ace împlânți în pacient ca să-l vindeci cu atât mai priceput ești în această ramură medicală”
Ați observat? Scufundării noastre într-un trai plin de excese, E-uri și stres i se opune o forță egală și de sens contrar cu sfaturi de alimentație naturistă, scheme de ieșire din angoasă și terapii alternative la medicina clasică. Una din aceste terapii este acupunctura. Personal, nu voi uita niciodată cum câteva ace înfipte cu știință la încheieturile mâinilor m-au scăpat acum mai bine de 40 de ani aproape instantaneu de o tusă cruntă care m-a sleit timp de o săptămână după o răceală voluptoasă.
Nu e basm: punctele cheie chiar există
Doctorul hunedorean Carmen Ghiţă, specialist în tehnici medicale de acupunctură, explică cum plasarea acelor în punctele cheie echilibrează energetic organismul. „Sunt doar 360 de puncte cheie pe corpul uman pe care tehnicile de acupunctură le folosesc. Vindecarea bolilor presupune însă accesarea acestor puncte combinat în mii de variante posibile, funcţie de maladie”, spune specialistul. De exemplu, pentru vindecarea bronşitei astmatiforme la copii punctul energetic se află la mijlocul sternului, în dermatite acele se introduc în palmă, în zona dintre degetul mare şi cel arătător, iar la lumbago în regiune gleznelor. „Există şi o acupunctură făcută de mari maeştri chinezi care rezolvă patologia oculară, accesând cu acele centri aflați la milimetri de globul ocular. Există puncte energetice şi pe limbă şi în zona organelor genitale. Sunt însă puţini medici specializaţi în acupunctură care îndrăznesc în România astfel de tratamente din cauza riscului de a produce leziuni cu acul, dată fiind sensibilitatea deosebită a acelor zone din corpul uman ”, spune medicul devean. Ca să obţină competenţe în acupunctură, un medic are nevoie ca pe lângă absolvirea unor cursuri post-universitare de specialitate, și de o practică de minim 3 ani în acest domeniu.
Cu cât mai puține ace, cu atât mai bine
În acupunctură, o procedură făcută profesionist foloseşte în medie 25 de ace pentru ameliorarea stării de sănătate a bolnavului. „Cu cât foloseşti mai puţine ace ca să vindeci un pacient cu atât eşti mai bun specialist în acupunctură. Dacă la o procedură, un medic înţeapă pacientul cu mai mult de 30 de ace înseamnă că nu stăpâneşte bine tehnica şi harta energetică a organismului”, spune Carmen Ghiţă. Specialistul ne spune că acupunctura poate vindeca afecţiuni grave la copii, ameliorează bolile grave ale adulţilor, iar cel mai rău lucru pe care poate să-l facă este să nu influenţeze decisiv în bine starea de sănătate a anumitor persoane. „Diabetul zaharat insulino-dependent nu se poate trata cu acupunctură. Bolile respiratorii la copii însă se vindecă complet. La adulţi acupunctura ameliorează foarte mult neajunsurile în boala reumatică”, spune doctorul Carmen Ghiţă.
Acolo unde acupunctura e neputincioasă
Potrtivit medicului există afecțiuni sau combinații de afecțiuni unde medicina clasică nu poate fi înlocuită de tehnica acupuncturii. ” De obicei, atunci când bolnavul are mai multe afecţiuni, este şi diabetic şi cardiac, are în plus, poate, şi o prostată bolnavă, acupunctura nu mai poate ajuta efectiv respectiva persoană”, opiniază medical.
Frica de ac e de genul masculine
Acesta spune că una din surprizele întâmpinate la cabinet în tratamentele de acupunctură se referă la frica de ac. ”O înțepătură de ac în acupunctură nu doare mai tare decât o mușcătură de țânțar. Cu toate acestea unii pacienți se tem de ace. Ce mi se pare interesant este că majoritatea dintre aceștia sunt bărbați”, mărturisește specialistul.
Adrian SĂLĂGEAN