Medicii de familie îi răspund ministrului Sănătăţii: Până acum nu am primit decât intenţii de rezolvare. Refuzăm să mai avem un dialog al surzilor
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) afirmă că au luat act cu surprindere de răspunsul ministrului Sănătăţii cu privire la suplimentarea de buget şi de răspunsul CNAS legat de discuţiile asupra contractului-cadru, arătând că până acum au primit doar intenţii de rezolvare şi că refuză să mai aibă un „dialog al surzilor” cu Ministerul Sănătăţii sau cu CNAS. Medicii de familie spun că, totuşi, vor face tot posibilul ca pacienţii să nu sufere.
Conform surselor citate, suplimentarea despre care vorbeşte ministrul Florian Bodog şi la care se referă ca la „un cadou acordat medicilor de familie” era deja luată în calcul de medici la precizarea procentului de 5,8%, iar creşterea finanţării anunţată de CNAS nu a fost iniţiată de CNAS şi, oricum, păstrează asistenţa medicală primară la acelaşi procent de 5,8% ca în acest an.
„Cu această suplimentare procentul alocat AMP abia ajunge la procentul egal din anul în curs şi este departe de ţintă solicitată de 10%. Suntem surprinşi de asemenea că ministrul nu face deloc precizări legate de celelalte puncte rămase în analiza, deoarece finanţarea, care după cum se vede, a rămas nerezolvată, este doar unul din cele deja precizate. Ne aşteptam ca ministrul Sănătăţii să fie un adevărat mediator, care să găsească soluţii problemelor din asistenţa medicală primară. Din păcate, până acum nu am primit decât „intenţii” de rezolvare”, mai arată medicii de familie.
Ei spun că ministrul Sănătăţii nu a adus lămuriri nici în privinţa debirocratizării, a flexibilizării protocoalelor de prescriere, nici a vacanţei legale pentru medicii de familie, iar ministerul „pare să fi uitat” de finanţarea centrelor de permanenţă, pentru care s-a discutat şi agreat un tarif în urmă cu mai bine de o lună, dar nu se regăseşte în actualul proiect de buget.
„Prin urmare, considerăm că invitaţia la dialog este strict formală şi decidem să ne menţinem punctul de vedere. Din păcate, s-a demonstrat în atâţia ani că gestionarul banilor plătiţi de oameni pentru sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), este departe de a fi interesată de nevoile pacienţilor! S-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară. Scandalurile recente întăresc acest lucru! Suntem de acord că este nevoie de dialog, dar un dialog care să pornească de la premisa unei schimbări de paradigmă, prin care CNAS să îşi asume responsabilitatea firească pentru serviciile medicale necesare oamenilor şi respectul firesc pe care trebuie să îl acorde medicilor. Nu ne-am dorit „poziţii de forţă”, dar din păcate, calea argumentelor a eşuat! Tocmai pentru că am dorit dialogul, am avut mai multe runde de întâlniri la CNAS, în bună parte, timp risipit. Există unele modificări pozitive, dar majoritatea problemelor esenţiale au primit răspunsuri de tipul: vom analiza, vom gândi, vom studia, nu se poate, trebuie modificate alte legi, nu face obiectul contractului”, mai arată Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie într-un comunicat de presă transmis vineri.
Medicii de familie mai spun că, în afară de depunerea online a actelor la contractare, nimic din ceea ce înseamnă debirocratizare reală nu afost acceptat, astfel că ei vor continua să scrie în multe exemplare reţete albe, verzi, galbene, să aibă câte două imprimate diferite, să tipărească formulare, să strângă scrisori medicale, să pună oamenii pe drumuri după scrisori medicale, să strângă cupoane de pensii, să lucreze în paralel în aceleaşi sisteme informatice care se blochează zilnic şi în vechile registre şi fişe prăfuite.
„CNAS nu şi-a asumat nicio responsabilitate pentru funcţionarea catastrofală a sistemelor informatice, care chinuie medici şi pacienţi deopotrivă şi care generează imputări medicilor. Imputările şi sancţiunile curg în continuare pentru motive care frizează absurdul şi demonstrează ignorarea continuăa a nevoilor pacienţilor de către cei care le colectează banii de asigurări! Noi rămânem vinovaţii de serviciu pentru reţete date unor oameni care au nevoie de ele, pentru protocoale dinadins neclare, pentru că nu am refuzat dreptul pacienţilor la tratament, pentru că unii pensionari au câţiva lei dobânda în bănci! Vom face tot posibilul ca pacienţii noştri să nu sufere. De altfel, ei ştiu bine care este realitatea din cabinete, oricât ar încerca unii să manipuleze adevărul. Reamintim că am decis să ieşim în stradă tocmai ca să nu fim nevoiţi să întrerupem activitatea cabinetelor. De atunci ne zbatem să găsim soluţii şi să avem în dialog adevărat. Deşi ni s-a promis sprijin, acesta nu s-a concretizat. Medicii de familie din majoritatea judeţelor au decis că aşa nu se mai poate. Ne dorim să ne practicăm meseria de doctori, nu de administratori ai sistemului. Dorim dialog adevărat şi refuzăm să mai avem un „dialog al surzilor”, adaugă medicii de familie.
Bugetul pentru medicina de familie va creşte, anul viitor, cu 278 de milioane de lei, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, în urma unei întâlniri cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. El i-a asigurat pe medici că este deschis pentru dialog şi colaborare şi subliniază că pacienţii sunt cei afectaţi de blocajele din sistemul de sănătate.
Miercuri, medicii de familie au anunţat că nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene. Societatea Naţională de Medicina Familiei spunea că, deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public desănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României, arătând că organismele reprezentative ale medicilor de familie consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei.
news.ro