Medicamentul experimental Remdesivir îmbunătăţeşte şansele de vindecare ale pacienţilor bolnavi de COVID-19

Compania americană de biotehnologie Gilead Sciences a anunţat miercuri că medicamentul experimental Remdesivir îmbunătăţeşte şansele de vindecare ale pacienţilor bolnavi de COVID-19 şi a prezentat date care sugerează că acesta are o eficacitate mai mare atunci când este administrat la începutul infecţiei, transmite Reuters.

Medicamentul intens urmărit a influenţat evoluţia pieţelor financiare în ultimele câteva săptămâni, după publicarea mai multor studii care au arătat un tablou mixt al eficacităţii sale.

Gilead a pus la dispoziţie informaţii referitoare la două studii clinice aflate în desfăşurare. Compania a arătat că un studiu efectuat de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAIS) şi-a îndeplinit obiectivul principal de a ajuta pacienţii bolnavi de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.

Rezultatele studiului respectiv au fost anticipate în mare măsură, pentru că acesta a realizat o comparaţie între modul în care au reacţionat pacienţii care au primit remdesivir faţă de cei care nu au primit.

Cercetătorul principal al studiului a declarat vineri că rezultatele ar putea apărea la jumătatea lunii mai, iar concluziile preliminare chiar mai devreme.

Informaţii detaliate legate de acest studiu vor fi oferite la o dată ulterioară, potrivit Gilead.

Compania a oferit totodată date referitoare la un studiu pe care l-a efectuat în zeci de centre medicale, care nu compară utilizarea remdesivir cu placebo.

Potrivit Gilead, în acest studiu 62% dintre pacienţii tratați devreme cu remdesivir au fost externaţi din spitale, comparativ cu 49% în cazul pacienţilor trataţi mai târziu pe parcursul bolii.

Studiul a inclus 397 de pacienţi şi a evaluat siguranţa şi eficacitatea tratamentelor cu remdesivir efectuate pe parcursul a cinci, respectiv 10 zile, pacienţilor cu manifestări severe ale COVID-19.

“Studiul demonstrează posibilitatea ca unii pacienți să fie trataţi timp ce cinci zile, ceea ce poate mări semnificativ numărul pacienților care vor putea fi trataţi cu stocurile actuale de remdesivir”, a spus  Merdad Parsey, director medical la Gilead Sciences.

Gilead a apărat şansele ca remdesivir să ajute la combaterea pandemiei de coronavirus, faţă de indiciile că medicamentul ar putea să nu aducă un beneficiu semnificativ.

Un studiu preliminar publicat din greşeală de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), săptămâna trecută, afirma că remdesivir nu a reuşit să îmbunătăţească starea de sănătate a pacienţilor, sau să reducă prezenţa patogenului în sânge.

Producătorul de medicamente a afirmat că informaţiile respective sunt neconcludente, pentru că studiu a fost oprit prematur.

Interesul pentru medicamentul produs de Gilead este mare, pentru că în prezent nu există medicamente sau vaccinuri aprobate pentru COVID-19, iar medicii sunt disperaţi să obţină orice produs care ar putea modifica evoluţia bolii care atacă plămânii şi poate bloca funcţionarea altor organe, în cazurile extreme.

Remdesivir, care nu a avut efect în tratarea Ebola, este testat pentru COVID-19 pentru că este conceput să destructureze un mecanism prin care anumite virusuri, inclusiv noul coronavrus, se multiplică, având potenţialul să suprasolicite sistemul imunitar al gazdei.

Studiul condus de Gilead a înrolat pacienţi cu un nivel de oxigen în sânge de până la 94%, dar care nu au nevoie de ventilaţie mecanică. Nivelul normal al saturaţiei de oxigen în sânge este de 95%-100%. Studiul a exclus pacienţii cu un nivel ridicat al enzimelor care indică afecţiuni hepatice sau renale.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *