Medic devean: „Suntem o naţie foarte, foarte bolnavă!”

„Sunt foarte, foarte bolnavi românii! Într-o proporţie foarte mare! Într-un clasament nefericit, pe primul loc ar fi hipertensiunea, diabetul pe locul doi şi am observat că foarte multă lume are probleme cu glanda tiroidă. Sunt mulţi oameni cu hipotiroidism, cu boli autoimune, pe tratament cu hormoni, de substituţie. Şi asta chiar de la vârste relativ tinere – de la 40 şi 50 de ani. Nu mai vorbesc la 70 sau 80. Eu am ajuns să mă bucur când descopăr oameni care nu fac nici un tratament, dar am remarcat că – fără excepţie – cei care sunt sănătoşi, nu au obezitate.”

 

Declaraţia îi aparţine unui medic care a venit să ajute într-un centru de vaccinare din Deva. Dr. Mihaiela Paul a muncit 36 de ani în unităţile medicale ca medic pediatru.

Dr. Mihaiela Paul

A condus ani de zile secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. S-a pensionat la începutul anului 2020, înainte de a izbucni pandemia. Acum a decis să vină să ajute într-un centru de vaccinare, la triaj. Ce a descoperit îi aduce lacrimi în glas: „Eu, care sunt pediatră, nu am întâlnit o asemenea patologie în specialitatea mea. Acum, la centrul de vaccinare, am văzut  oameni maturi şi vârstnici care au foarte multe boli. Suntem un popor bolnav, foarte bolnav – marea majoritate a bolnavilor au una, două, trei sau chiar către zece afecţiuni. Ţara noastră are nevoie de sănătate!”

Obişnuită cu afecţiunile copilăriei, cadrul medical se declară îngrozit de cât de bolnavi sunt adulţii în Romania: „Sunt pensionată şi m-au chemat la un centru de vaccinări. Câtă suferinţă am văzut în două săptămâni… Medicina copilului este una cu mult mai frumoasă şi deosebită faţă de cea a adultului. Nu ştiu, cu gândurile de acum şi cum ce am văzut, dacă aş putea să fac altă specializare. Este foarte multă suferinţă şi foarte mult este neglijat bolnavul în ziua de astăzi. Cred că 90% dintre cei care au venit să se vaccineze au hipertensiune, peste 80% au diabet, sunt boli cronice, oameni care de-abia se deplasează, oameni cu suferinţe multiple care au o pagină de diagnostice. Nu se poate! Astea sunt lucruri neglijate, pornind de la viaţa noastră, de la alimentaţie, de la tot ce ni se întâmplă – stresul în care trăim, grija zilei de mâine de care „suferă” foarte mulţi oameni. Este foarte mult loc pentru a face bine.”

 

Dr. Mihaiela Paul spune că sunt foarte rari cei care trec de 40 de ani şi se pot declara complet sănătoşi. Doctoriţa crede că românii ar trebui să facă o prioritate din sănătate: „Dacă aş avea autoritate cred că aş încerca să obţin o imagine de ansamblu a stării de sănătate a populaţiei, care, de fapt, este starea de boală. Din câte persoane întâlnesc zilnic la centrul de vaccinare – între 70 şi 130 de persoane, pentru că a crescut numărul -, în proporţie de 90%, sunt bolnavi. Foarte rar întâlnesc oameni, în special vârstnici, oameni de la 60 de ani care să nu aibă nici o afecţiune. Sunt, nu rari, ci foarte rari. Au o mulţime de probleme, de afecţiuni. Suntem o naţie foarte, foarte bolnavă. De asta spun că eu aş determina starea de sănătate a populaţiei, ca să ştim de unde plecăm. Eu cred că, dacă Ministerul Sănătăţii ar cunoaşte lucrurile acestea, nu ar mai sta cu mâinile în sân. Cred că se fac lucruri aşa, la plesneală, adică presa găseşte ceva, se descoperă un neajuns, se lucrează acolo. Se fac lucruri aşa … localizate. Cred că trebuie revăzut totul, luat totul de la început şi evaluată fiecare specialitate, pentru că fiecare specialitate are ofurile ei. Este o muncă de echipă, va fi foarte laborioasă, dar cred că ar trebui făcută.”

Declaraţia medicului este confirmată de chestionarele completate de cei care vin să se vaccineze şi de spusele lor. Unii deveni vin la cadrele medicale din centrele de vaccinare chiar să se intereseze dacă bolile multiple şi mulţimea de pastile pe care le iau sunt compatibile cu vaccinurile anticovid : „Avem şi pacienţi la care starea de sănătate le ridică semne de întrebare şi nu ştiu ce să facă, dacă să se vaccineze sau nu. Şi eu, cu argumentele mele ştiinţifice, le explic. Decizia este a omului. Cei care au venit să se intereseze, de regulă, după, s-au şi vaccinat.” Mulţi dintre cei care vin să se vaccineze speră ca imunizarea să le dea o şansă în plus în lupta cu virusul.

 

 

Laura OANA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *